Column: Diaspora-potentieel
08 Oct, 00:59
foto
Keeperstrainer Jack Mangalie werkt samen met bondscoach Dean Gorré aan een sterk Natio.


Na de plaatsing van Natio voor de 21e editie van de Goldcup en promotie naar de A-Nations League in november 2019, heerste er in Suriname één en al euforie. Aangezien de nationale voetbalploeg in geen jaren erin geslaagd was een rol van betekenis te spelen in de regio, was deze stemming begrijpelijk. Heel even leek het erop alsof alle neuzen in dezelfde richting wezen. De bond, overheid en het bedrijfsleven hebben zelfs samengewerkt bij de huldiging van spelers en staf. De bondscoach kon zijn geluk niet op en uitte in opeenvolgende interviews herhaaldelijk de wens, te mogen putten uit het enorm diaspora-potentieel dat te bewonderen is op de Europese velden. De inbreng van "powerhouse" Nigel Hasselbaink is duidelijk van toegevoegde waarde voor Natio gebleken en de bondscoach was ervan overtuigd dat de bijdrage van meerdere spelers van dit kaliber, Suriname zichtbaar zou maken in de wereld.

Helaas deelde niet een ieder deze overtuiging, want het Surinaamse voetbal kreeg Covid-19 bij wijze van spreken in de schoot geworpen, maar kon er niet van profiteren. De voetballerij ligt sinds maart 2020 stil in Suriname en de regio, dat is nu al ruim een half jaar. De FIFA en Concacaf hebben de verschillende toernooien verschoven naar 2021, waardoor Suriname nog meer tijd kreeg om de zaken van de spelers uit Europa te regelen. Echter zijn de stukken van deze spelers nog steeds niet in orde, terwijl Gorré had aangegeven dat het ongeveer vier maanden zou kunnen duren. Op de een of andere manier vlot het niet met de afhandeling van het papierwerk van tientallen voetballers die popelen om voor Suriname uit te komen. Covid-19 dat voor velen een straf lijkt, zou voor het Surinaamse voetbal een zegen kunnen zijn, mits de schijnbaar verloren tijd efficiënt gebruikt was om de stukken van de diaspora-spelers in orde te maken. Het lijkt alsof de verantwoordelijken de meerwaarde van deze professionals voor onze nationale selectie, niet beseffen.

Naarmate de tijd verstrijkt lijkt het alsof we bij de laatste interviews het enthousiasme c.q. optimisme bij de bondscoach zien wegebben. Onlangs heeft hij zich laten ontvallen dat hij over een paar weken meer duidelijkheid hoopt te geven, maar overtuigend klonk dat helemaal niet. Dat kunnen we nu juist niet gebruiken, want als hij de moed opgeeft, kunnen we de tent sluiten. Wie zal de kar dan trekken? Gorré voldoet ruimschoots aan de voorwaarden om de trekkersrol te vervullen. Hij heeft zelf op het hoogste niveau gevoetbald, hij kent het klappen van de zweep en dat niet alleen, maar hij heeft ook een netwerk om u tegen te zeggen. Daarnaast zien we dat hij ook andere invloedrijke professionals heeft weten te enthousiasmeren voor de missie waar hij aan begonnen is. Zo weet hij zich verzekerd van de medewerking van de professionele keeperstrainer Jack Mangalie. Ook professionals uit andere disciplines zijn bereid zich in te zetten om Natio naar grotere hoogtes te brengen. Echter staat en valt alles met de legalisatie van de diaspora-spelers om voor Natio uit te komen. Het is de hoogste tijd dat de administratieve rompslomp wordt beëindigd, zodat de bondscoach weet waar hij aan toe is. De groep moet ook aan mekaar wennen om een goede beurt te kunnen maken.

Het uitstellen van de WK-kwalificatie wedstrijden biedt Suriname wat ademruimte, maar als er geen vaart gezet wordt achter de zaak, zal Suriname weer eens de boot missen. Onlangs is bekend geworden dat Natio in een groep zit met Costa Rica en Jamaica, dus zou er gericht getraind kunnen worden om een goede beurt te maken. Bij succes zou Natio verder in het toernooi, mogelijk Mexico kunnen treffen. Woensdag (gisteren) heeft Mexico geoefend tegen Nederland en ook nog gewonnen. Om niet achter te blijven zou Natio ook al oefenwedstrijden moeten spelen, maar dat gaat niet zonder team. Op de lokale spelers kan geen beroep worden gedaan, omdat die sedert maart niet meer in actie zijn gekomen, dus moet de bondscoach het hebben van de spelers die in Europa actief zijn. Als er na zoveel uitleg van de bondscoach toch geen vaart gezet wordt door de verantwoordelijken, dan is het begrijpelijk dat de moed hem in de schoenen zinkt. Iedereen die dat kan voorkomen, wordt gevraagd daar een stokje voor te steken, zodat hij binnenkort kan beginnen om de spelers die veel potentie hebben, te smeden tot een gevreesd elftal. Als de inrichting van Natio niet gauw vaste vormen krijgt, kunnen wij de bui al zien hangen bij de komende WK-kwalificatie en de Goldcup.

Mireille Hoepel
Advertenties

Saturday 24 October
Friday 23 October