DNA-voorzitter Bee: Nederland moet instituten respecteren
04 Oct 2020, 00:58
foto
De Nederlandse Zaakgelastigde, Henk van der Zwan, en Assembleevoorzitter Marinus Bee begroeten elkaar. Zij nemen de Covid-19 regels in acht. (Foto: DNA)


Assembleevoorzitter Marinus Bee had een goed gesprek met de Nederlandse zaakgelastigde Henk van der Zwan, die een kennismakingsbezoek heeft gebracht aan hem.  Bee heeft aangegeven dat de focus is om de relatie met de Tweede Kamer te herstellen, ondanks de politieke verschillen. Assembleevoorzitter Bee om een reactie gevraagd over de houding van de Nederlandse regering naar vicepresident Ronnie Brunswijk toe, zegt aan Starnieuws dat deze kwestie niet aan de orde is geweest tijdens het gesprek donderdag. De brief van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, is vrijdag bekend geworden. Nederland wenst geen contact te onderhouden met Brunswijk, die een veroordeling heeft van 11 jaar wegens cocaïnehandel. 

"De relatie die wij wensen met Nederland als voormalig moederland is één van wederzijds respect. Daarmee wil ik aangeven dat we geen instituten kunnen uitsluiten in de relatie die we met elkaar hebben," benadrukt Bee. Hij wijst erop dat het volk van Suriname de leiders van het land heeft gekozen. In De Nationale Assemblee zijn de president en vicepresident gekozen. De Assembleevoorzitter verwacht dat Nederland de keuze van het volk zal respecteren. 

Op politiek niveau zijn er reeds gesprekken gevoerd tussen de nieuwe regering en Nederland. De zaakgelastigde heeft verder aangegeven, dat er een Nederlandse ambtelijke missie is samengesteld die technische assistentie wil verlenen aan Suriname. Als het fysiek niet mogelijk is, zal dat voorlopig virtueel moeten gebeuren, meldt de afdeling Communicatie en Informatie van De Nationale Assemblee (DNA). 

De ambassade is nu bezig een nota samen te stellen, waarin de contouren worden uiteengezet voor een debat in de Tweede Kamer gezien de grote belangstelling voor herstel van de relatie tussen beide landen van niet alleen de Surinamers in Nederland maar de totale Nederlandse gemeenschap. Suriname wil zo snel als mogelijk de bilaterale
samenwerking met Nederland oppakken. Met Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Guyana zijn er reeds bilaterale betrekkingen.
Advertenties