Borstbeeld Gandhi onthuld in Malawi ondanks eerdere protesten
03 Oct 2020, 09:26
foto
De minister van Buitenlandse Zaken van Malawi, Eisenhower Mkaka, noemde Mahatma Gandhi een icoon. (Foto: Indian High Commission Malawi)


Een borstbeeld van de beroemde Indiase onafhankelijkheidsheld Mahatma Gandhi is onthuld in de hoofdstad van Malawi, Lilongwe. Het komt twee jaar nadat critici hadden verhinderd dat een Gandhi-beeld werd onthuld in de zuidelijke stad Blantyre.

De oorspronkelijke plannen van de Indiase hoge commissie in 2018 stuitten op stevige weerstand van enkele lokale bewoners die de Gandhi Must Fall-beweging vormden. Ze beschuldigden de Indiase leider ervan racistische uitspraken te hebben gedaan tegen zwarte Afrikanen en brachten de zaak voor de rechter.

Dit keer werd in Lilongwe het voornemen om het borstbeeld te onthullen niet van tevoren aangekondigd. De Indiase diplomaten omzeilden alle mogelijke bezwaren door het op het terrein van hun kantoren te plaatsen.

Vrijdag is het de geboortedag van Gandhi, die in 1948 op 78-jarige leeftijd werd vermoord. De onthullingsceremonie werd bijgewoond door Malawi's minister van Buitenlandse Zaken, Eisenhower Mkaka, die Gandhi prees.

"Mahatma Gandhi, die de vrijheidsbeweging van India leidde door geweldloze strijd, is niet alleen een icoon voor India, maar ook een wereldwijd icoon dat de bal aan het rollen heeft gebracht voor emancipatie uit de koloniale strijd", zei hij.


Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April