In chaotisch debat: Trump en Biden wisselen beledigingen uit
30 Sep, 12:37
foto
Het ging er heftig aan toe tijdens het eerste debat tussen president Donald Trump en zijn uitdager Joe Biden. (Foto: Reuters)


President Donald Trump en zijn uitdager Joe Biden zijn fel in botsing gekomen met elkaar in één van de meest chaotische en bittere debatten in het Witte Huis in jaren. Trump onderbrak zijn tegenstander herhaaldelijk, wat Biden ertoe aanzette hem te zeggen "zijn mond te houden" terwijl de twee streden om de pandemie, de gezondheidszorg en de economie.

De Amerikaanse president werd uitgedaagd vanwege de steun van de blanke suprematie en weigerde een specifieke extreemrechtse groep te veroordelen. Opiniepeilingen suggereren dat Biden een gestage voorsprong van één cijfer heeft op Trump.

Maar met 35 dagen tot de verkiezingsdag, laten enquêtes van verschillende belangrijke deelstaten een gespannen race zien. Enquêtes suggereren ook dat één op de 10 Amerikanen nog moet beslissen hoe ze zullen stemmen. Maar analisten zeiden dat het debat van dinsdagavond - het eerste van drie - waarschijnlijk niet veel verschil zou maken.

Belangrijkste momenten

Over het algemeen was het debat van 90 minuten in Cleveland, Ohio, haast ontdaan van serieuze beleidsdiscussies. Beide kandidaten spraken over elkaar heen, maar volgens een telling van CBS News interrumpeerde Trump zo'n 73 keer.

De toon werd al vroeg duidelijk toen de twee kandidaten tegenover elkaar stonden over de gezondheidszorg. Geïntimideerd door Trump, noemde Biden de president een "clown". Terwijl ze doorgingen om het Hooggerechtshof te bespreken, groeide de wrok verder, waarbij Biden weigerde te antwoorden op de vraag of hij zou proberen het aantal rechters uit te breiden.

"Wil je je mond houden, man?" snauwde de Democratische kandidaat naar Trump en voegde later toe: "Blijf keffen, man."

Trump, de Republikeinse kandidaat die een tweede ambtstermijn nastreeft, antwoordde: "De mensen begrijpen het, Joe. Zevenenveertig jaar in de politiek, je hebt niets gedaan. Ze begrijpen het."

In één van de meest besproken uitwisselingen van de avond, werd de president door de moderator, Fox News-anker Chris Wallace, gevraagd of hij bereid was blanke racisten te veroordelen. Aanvankelijk zei hij dat hij dat zou doen, maar toen hem werd gevraagd om de extreemrechtse Proud Boys-groep bij naam aan de kaak te stellen, deed hij een stap terug.

Trump zei: "Proud Boys, hou je gedeinsd en wacht, maar ik zal je wat vertellen, iemand moet iets doen aan antifa en links."

The Proud Boys, een anti-immigrantengroep, die alleen uit mannen bestaat, wendde zich tot de sociale media om dit te vieren. "We staan stil en wachten af, meneer", stond er op Telegram.

Antifa, een afkorting van "antifascist", is een losse groep van extreemlinkse activisten die vaak botsen met extreemrechts bij straatprotesten. Eerder zei Biden: "Dit is een president die alles als hondenfluit heeft gebruikt om te proberen racistische haat en racistische verdeeldheid te creëren."


Volgens analytici heeft het eerste presidentiële debat bewezen dat Amerika begint te barsten. (Foto: Reuters)

Op andere momenten:
Trump werd gevraagd of hij zijn aanhangers zou aanmoedigen om vreedzaam te zijn als de resultaten van de verkiezingen onduidelijk zijn. "Ik moedig mijn supporters aan om de stembus in te gaan en heel goed te kijken", reageerde hij.

Trump verdedigde zijn poging om snel een zetel van het Amerikaanse Hooggerechtshof te bezetten om een ​​conservatieve meerderheid van 6-3 te krijgen en zei: "We hebben de verkiezingen gewonnen en we hebben het recht om het te doen."

De president bracht het eerdere drugsgebruik ter sprake van de zoon van Biden, Hunter, die in 2014 bij de marine werd ontslagen wegens het gebruik van cocaïne. Schreeuwend naar Trump zei Biden: "Mijn zoon had, net als veel mensen, net als veel mensen die je thuis kent, een drugsprobleem. Hij heeft het overwonnen. Hij heeft het opgelost."
Advertenties