Wereldwijd meer dan 1 miljoen Covid-19-doden
28 Sep 2020, 10:36
foto
Angelica Mendez (48) neemt afscheid van haar moeder, Catalina Salazar (86) die de strijd tegen Covid-19 later op de dag verloor. Een ziekenhuismedewerker kijkt toe in het United Memorial Medical Center in Houston, Texas, VS. (Foto: Reuters)


Het wereldwijde dodental als gevolg van het nieuwe coronavirus, dat minder dan een jaar geleden in China opdook en de wereld zwaar heeft beïnvloed, is sinds zondag meer dan een miljoen. De pandemie heeft de wereldeconomie geteisterd, geopolitieke spanningen doen oplaaien en levens op zijn kop gezet, van Indiase sloppenwijken en de oerwouden van Brazilië tot de grootste stad van Amerika, New York.

Wereldsporten, live entertainment en internationale reizen kwamen tot stilstand omdat fans, publiek en toeristen gedwongen werden thuis te blijven, binnengehouden door strikte maatregelen die werden opgelegd om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Drastische controles waardoor de helft van de mensheid - meer dan vier miljard mensen - in april op een of andere manier werden afgesloten, vertraagden aanvankelijk het tempo, maar sinds de beperkingen werden versoepeld, zijn de gevallen weer enorm toegenomen.

Nog vóór zondag middernacht had de ziekte 1.000.009 slachtoffers geëist van 33.018.877 geregistreerde infecties, volgens een AFP-telling met behulp van officiële bronnen. De Verenigde Staten heeft het hoogste dodental met meer dan 200.000 doden, gevolgd door Brazilië, India, Mexico en Groot-Brittannië.

De Italiaanse vrachtwagenchauffeur Carlo Chiodi heeft in die grimmige cijfers ook zijn beide ouders,  binnen enkele dagen na elkaar verloren. "Wat ik maar moeilijk kan accepteren, is dat ik mijn vader het huis uit zag lopen, in de ambulance stapte, en het enige dat ik tegen hem kon zeggen was 'tot ziens'," zei Chiodi (50). "Ik heb er spijt van dat ik niet 'ik hou van je' heb gezegd en het spijt me dat ik hem niet heb geknuffeld. Dat doet me nog steeds pijn," vertelde hij aan AFP.

Nu wetenschappers nog steeds aan het racen zijn om een ​​werkend vaccin te vinden, worden regeringen opnieuw gedwongen tot een ongemakkelijke evenwichtsoefening: viruscontroles vertragen de verspreiding van de ziekte, maar ze schaden economieën en zijn bedrijven al aan het wankelen.

Het IMF waarschuwde eerder dit jaar dat de economische omwenteling een "crisis als geen ander" zou kunnen veroorzaken toen het wereldwijde BBP instortte.

Europa, zwaar getroffen door de eerste golf, wordt nu geconfronteerd met een nieuwe toename van het aantal gevallen, waarbij Parijs, Londen en Madrid allemaal gedwongen zijn controles in te voeren om gevallen te vertragen die de ziekenhuizen dreigen over te belasten.

Maskers en afstand nemen in winkels, cafés en openbaar vervoer maken tegenwoordig in veel steden deel uit van het dagelijks leven. Half september steeg het aantal gevallen in de meeste regio's met records. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft gewaarschuwd dat het aantal sterfgevallen door virussen zelfs zou kunnen verdubbelen tot twee miljoen zonder meer wereldwijde collectieve actie.

"Een miljoen is een vreselijk aantal en daar moeten we over nadenken voordat we een tweede miljoen overwegen", zei Michael Ryan, directeur van de WHO voor noodsituaties, vrijdag tegen verslaggevers. "Zijn we gezamenlijk bereid om te doen wat nodig is om dat aantal te vermijden?"

Naast de onrust ligt er echter enige hoop. Het IMF zegt dat de economische vooruitzichten er nu beter uitzien dan in juni, ook al blijven ze "zeer uitdagend".

Van cruciaal belang is dat negen vaccins zich in de laatste fase van klinische proeven bevinden, met de hoop dat sommige volgend jaar zullen worden ingevoerd. Er zijn echter nog vragen over hoe en wanneer ze over de hele wereld zullen worden verspreid.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March