Sally steeds dreigender, nu categorie 2-orkaan
15 Sep, 12:33
foto
Het vermoedelijk pad dat Sally in de komende dagen zal volgen. Categorie 2 orkaan Sally wordt vanwege zijn traagheid als extreem gevaarlijk gezien. (Beeld: CNN)


Orkaan Sally beweegt zich langzaam naar de kust van de zuidelijke Amerikaanse deelstaten Alabama, Louisiana en Mississippi. Sally heeft aan kracht toegenomen en is nu een categorie 2-orkaan. Het National Hurricane Center (NHC) zei dat de orkaan in de Golf van Mexico maximale aanhoudende winden van ongeveer 160 kilometer per uur heeft. De verwachting is dat dat Sally vanavond of morgenochtend aan land gaat.

Het NHC waarschuwt voor de extra versterking van Sally en zegt dat de orkaan een gevaarlijke wordt als het zich over land beweegt. Sally zou wel eens schade van een orkaan van categorie 3 en hoger kunnen aanrichten bij aankomst aan land. "Aangezien wordt voorspeld dat Sally zeer langzaam beweegt rond de tijd van de aanlanding, wordt een langzamere verzwakking aangegeven, aangezien een groot deel van de circulatie nog enige tijd boven water zal blijven", aldus de National Weather Service.

Gouverneur John Bel Edwards van Louisiana, die nog steeds herstellende is van orkaan Laura, die aan land kwam als een storm van categorie 4, zei tegen de bewoners dat ze voorbereid moesten zijn. "Wees slim en wees veilig", twitterde hij.

De gouverneurs van Alabama en Mississippi riepen allebei de noodtoestand uit voorafgaand aan de naderende storm. De gouverneur van de Mississippi, Tate Reeves, zei dat orkaan Sally woensdag om 2:00 uur in de vroege ochtend rond Biloxi, Mississippi aan land zou komen. "De projecties van de stormvloedkering blijven zorgwekkend met ergens tussen de 1,5 en 2,4 meter kustgolf", zei Reeves.

"We blijven ons grote zorgen maken over de hoeveelheid regen", zei hij, eraan toevoegend dat sommige gebieden wel eens 50 cm regen kunnen krijgen.

President Donald Trump heeft intussen noodverklaringen voor Louisiana en Mississippi goedgekeurd, zei het Witte Huis. Dit betekent dat Trump het Department of Homeland Security en het Federal Emergency Management Agency (FEMA) heeft geautoriseerd om te helpen bij alle rampenbestrijding in de twee deelstaten.

Mississippi-functionarissen werken eraan om beslissingen te nemen over mogelijke verplichte evacuaties, zei gouverneur Reeves. Tijdens een briefing zei de gouverneur dat hij vreesde dat zijn staat de dupe zou worden van Sally's regen en stormvloed, en hij drong er bij de bewoners op aan zich voor te bereiden op langdurige stroomuitval. Er gaan schuilplaatsen open voor evacués, deelde hij mee.

Sally is één van de vijf actieve tropische cyclonen in de Atlantische Oceaan. De anderen zijn orkaan Paulette, tropische stormen Teddy en Vicky en tropische depressie Rene. Volgens meteorologen was de enige andere keer dat er vijf actieve tropische cyclonen tegelijkertijd in de Atlantische Oceaan waren in september 1971.

Orkaan Paulette, een storm van categorie 2, heeft het eiland Bermuda vandaag getroffen met harde wind en zware regenval, aldus het NHC.
Advertenties