Amerikaanse Golfkust bereidt zich op orkaan Sally
14 Sep, 19:30
foto
Het geprojecteerd pad dat orkaan Sally de komende dagen zal volgen. (Beeld: CNN Weather)


Stormvermoeide inwoners van de Golfkust haastten zich om maandag de voorbereidingen op het laatste moment af te ronden, terwijl orkaan Sally langzaam door de warme wateren van de Golf trok. Volgens voorspellers is overstroming de grootste bedreiging, met in sommige gebieden wel 60 cm regen. Sally zal naar verwachting aan kracht blijven winnen voordat hij aan land komt aan de Golfkust, waar hij naar verwachting enkele dagen boven de kust zal blijven en extreme regenval en overstromingen zal veroorzaken.

"Waar het op neerkomt, is dat Sally naar verwachting een gevaarlijke langzaam bewegende orkaan zal zijn nabij de kust van zuidoostelijk Louisiana, Mississippi en Alabama gedurende de komende 2-3 dagen", zei het National Hurricane Center maandag vroeg.

Sally is misschien wel de minst welkome gast onder veel gezelschap: voor de tweede keer in de opgetekende geschiedenis, zei meteoroloog Philip Klotzbach, zijn er vijf tropische cyclonen aan het karnen in het Atlantische bekken: Paulette, Rene, Teddy en nu ook Vicky draaien over de oceaanwateren.

Jeremy Burke tilde dingen van de vloer in geval van overstromingen in zijn boekhandel Bay Books in de oude binnenstad van Bay St. Louis, Mississippi. Het plaatsje is populair voor een weekendje uit New Orleans, ongeveer 95 kilometer naar het westen. De straten buiten liepen snel leeg. "Het wordt een spookstad," zei hij. "De grootste angst van iedereen is de stormvloed, en het ergste scenario is dat het gewoon stopt. Dat zou voor iedereen een lastige situatie zijn. "

Het National Hurricane Center zei dat het te vroeg was om precies te zeggen waar Sally aan land zou komen, omdat het nog steeds niet bekend is wanneer het een bocht naar het noorden zou maken. Vanmorgen tegen 10.00 uur lokale tijd was het ongeveer 220 kilometer oost-zuidoosten van de monding van de Mississippi rivier. De bemanning van een orkaanjager zei dat het snel sterker werd, tot topwinden van 140 km per uur. Hij bewoog langzaam, met slechts 9 km per uur.

Sally zal naar verwachting begin dinsdag de kust bereiken, waardoor gevaarlijke weersomstandigheden, inclusief het risico op overstromingen, naar een regio die zich uitstrekt van de westelijke Florida Panhandle tot het zuidoosten van Louisiana.
Advertenties