Column: Orangepresident voelt zich beledigd
15 Sep, 00:59
foto
Het staatshoofd voelt zich beledigd op basis van deze post op Facebook.


Mooie woorden over beleving van de democratie van president Chan Santokhi bij de installatie van de leden van de Staatsraad. Hij verwelkomt de adviezen van de Staatsraad, niet alleen over de wetgeving, maar deze mogen veel breder zijn. Hij verwacht niet dat de mensen 'rubberen stempels' zijn en alles maar goedkeuren. Deze president is van plan als voorzitter van het grondwettelijke orgaan de vergaderingen bij te wonen en mee te doen aan het debat, hoewel hij geen stemrecht heeft. Er is een behoorlijk genderevenwicht in de Staatsraad, waarin 8 vrouwen en 7 mannen zitting hebben. Ze moeten de president adviseren over de ontwerpwetten. Amzad Abdoel is weer op het speelveld, deze keer als lid van de Staatsraad. Hij en de overige leden mogen rekenen op een bruto-inkomen van ruim SRD 12.000. Een aardig zakcentje. 

Het is goed om de democratie extra te benadrukken, want op basis hiervan is de VHP-voorzitter nu president. Door de wil van een groot deel van het volk. Het is daarom heel belangrijk om te luisteren naar wat het volk te zeggen heeft. Correcties aanbrengen moet niet gezien worden als 'gezichtsverlies'. Het getuigt juist van grootheid om bepaalde besluiten te herzien. De Pee en VeePee kunnen liever luisteren naar de vakbond bij Staatsolie, die niet zal toestaan dat politieke druk komt op het bedrijf. Er moet ook een beslissing komen over wie de leiding zal hebben van het 'billion dollar bedrijf'. Rudolf Elias zijn contract verloopt in december... 

Intussen wordt er een communicatie-oorlog gevoerd tussen exponenten van de VHP en de ABOP. Ondanks eenheid van beleid wordt gepropageerd, is er duidelijk een powerplay gaande. Het Kabinet van de President is met eigen voorlichting en communicatiedienst bezig en op het kabinet van de VeePee is er maar liefst een directoraat Volkscommunicatie opgericht. In hiërarchie hoger dan de CDS en de communicatie-unit van de Pee, die geen directoraat is. En wie brengt het nieuws als eerste? Directoraat Volkscommunicatie was sneller met de mededeling dat een stadsrit SRD 5 wordt. Interessante concurrentiestrijd...

Het is al de tweede keer sinds het aantreden van deze regering dat iemand is aangehouden, omdat hij het staatshoofd zou hebben beledigd/bedreigd. Het ziet er niet naar uit dat de 'muilkorfwetten' uit de tijd toen het Oranjehuis nog het bewind voerde in Suriname, zullen worden geschrapt uit het Wetboek van Strafrecht. Deze wetten gelden alleen voor het staatshoofd, waarnemend staatshoofd en bevriende staatshoofden. In Nederland mag je zelfs 'Fuck de koning' zeggen nu, maar als je hier je middelvinger opsteekt tegen de oranjepresident kan je in de cel van de politie belanden. 

Om de 27-jarige Alessandro V. achter slot en grendel te plaatsen wegens belediging van het staatshoofd, omdat hij zijn frustratie over de situatie heeft geuit, is meer dan belachelijk. Voor iedereen geldt dat als je wordt beledigd, je naar de rechter moet stappen. Alleen het staatshoofd mag de politie op je afsturen als hij vindt dat hij is beledigd, zonder dat de rechter een vonnis heeft geveld. Maar toen de VeePee zich beledigd voelde door Dagblad Suriname en een boycot afkondigde, heeft de oranjepresident alle drukke werkzaamheden gelaten voor wat ze zijn en heeft bemiddeld tussen zijn tweede man en zijn adviseur Faried Pierkhan om de zaak in der minne te schikken. Hier wordt duidelijk met meerdere maten gemeten. Of is het een voorbode om de kritiek op social media de grond in te boren en mensen schrik aan te jagen.

Nita Ramcharan
Advertenties