Berenstein: Maatregelen regering hebben ongewenste effecten
05 Sep 2020, 00:00
foto
Robby Berenstein, voorzitter van C-47


De voorzitter van C-47, Robby Berenstein, vindt dat de regering te laat overleg heeft gepleegd met de sociale partners. Steeds wordt de gemeenschap opgeschrikt met maatregelen die grote gevolgen zullen hebben voor de economie. Eerst is de brandstofprijs verhoogd en daarna hebben de banken toestemming gekregen om een US-dollar te verkopen tussen de SRD 12 en SRD 14. Nu heeft het bestuur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) besloten de convertie-koers voor de US$ te verhogen van SRD 9.40 naar SRD 14. Dit alles zal doorwerken op de gehele economie, benadrukt de vakbondsleider in gesprek met Starnieuws. 

Berenstein merkt op dat verschillende vakbonden hem al hebben benaderd over hoe het zit met de koers voor salarissen die gedollariseerd zijn. Zij krijgen uitbetaald op een veel lagere koers dan nu wordt gehanteerd. Ook andere werkers die in SRD ontvangen, zien dat de koopkracht enorm is verminderd. Nagenoeg alle goederen in de winkels zijn tegen een koers van rond de SRD 15 voor de US$. Dit, terwijl het pakket van maatregelen nog niet is uitgevoerd, maar de verhogingen worden zonder enig overleg doorgevoerd.

Pas de volgende week zullen de nieuwe leden van de Sociaal Economische Raad (SER) worden benoemd. Het pakket aan maatregelen zal aan de SER worden voorgehouden. Maar intussen vindt er ontregeling plaats van de economie. President Chan Santokhi heeft in De Nationale Assemblee aangekondigd dat er nog enkele maatregelen vooruitlopend op het pakket zullen worden doorgevoerd, want de salarissen in september moeten ook worden betaald. Hiervoor is er ook onvoldoende geld. 

Berenstein merkt op dat tijdens de hearings gesproken is met de coalitieleiders. Daarna zijn er nog twee bijeenkomsten geweest, maar zelfs de belastingschijven die aangepast moesten worden, zijn nog niet rond. "De regering moet geen besluiten nemen in ivoren torens," stelt de vakbondsleider. 
Advertenties