Breaking: Ook Mellisa Santokhi onrechtmatig in rvc Staatsolie
27 Aug, 00:34
foto
In de statuten van Staatsolie staat dat rvc-leden 45 jaar moeten zijn en niet ouder dan 70 jaar.


First lady Melissa Santokhi-Seenacherry is net als Leo Brunswijk in strijd met de statuten van NV Staatsolie Maatschappij Suriname benoemd in de raad van commissarissen (rvc). In de rvc van het staatsbedrijf mogen mensen lid worden van de rvc wanneer ze 45 jaar zijn. De bovengrens is 70 jaar. 

De echtgenote van de president is 39 jaar. Op grond daarvan kan zij geen lid zijn van de rvc. Op 21 augustus is tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders de rvc benoemd. Dit in bijzijn van president Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk. Er is in strijd gehandeld met de statuten. De leeftijdsgrens was eerst 30 jaar, maar is in april dit jaar opgetrokken naar 45. Een rvc-lid bij Staatsolie moet over voldoende kennis en ervaring beschikken om de functie naar behoren te kunnen uitvoeren. Er is ook een 'code of conduct' waaraan zij moeten beantwoorden. 


President Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders op 21 augustus. In het midden de echtgenote van de president tevens rvc-lid. (Foto: CDS)

President Santokhi legde in 'Krin Taki', het programma van de Communicatie Dienst Suriname uit, dat zijn echtgenote om haar opleidingen alle competenties bezit om als goed jurist een sterke bijdrage te kunnen leveren bij Staatsolie. Hij legde uit dat er juridische kennis nodig is, opdat de inkomsten van Staatsolie bij het volk terechtkomen. Er is volgens hem ruim US$ 2 miljard binnengekomen via Staatsolie de afgelopen tien jaar en niemand weet wat met het geld is gebeurd. Daarom moet een sterke jurist de zaak monitoren. Zijn wederhelft kent het Surinaams recht én de International Business Law. 

Bij de benoeming van rvc-leden bij Staatsolie blijkt echter dat de statuten terzijde zijn geschoven. Intussen is de rvc al benoemd en heeft de overdracht al plaatsgevonden. 
Advertenties