Brazilië passeert 100.000 Covid-19-sterfgevallen
09 Aug 2020, 03:18
foto
Kruisen, ballonnen en Braziliaanse vlaggen zijn te zien bij het strand van Copacabana. Ze zijn geplaatst door leden van de ngo Rio de Paz ter ere van 100.000 doden door het coronavirus in het land. (Foto: Reuters)


Het dodental in Brazilië door Covid-19 zal naar verwachting heeft zaterdag de grens van 100.000 overschreden. Het aantal dodelijke slachtoffers blijft stijgen, aangezien de meeste Braziliaanse steden winkels en restaurants heropenen, ook al heeft de pandemie nog geen hoogtepunt bereikt.

Brazilië werd geconfronteerd met de meest dodelijke uitbraak sinds de Spaanse griep een eeuw geleden en meldde eind februari de eerste gevallen van het nieuwe coronavirus. Het virus heeft in drie maanden 50.000 mensen gedood. In slechts 50 dagen lukte het het virus om de volgende 50.000 te doden.

Onder leiding van president Jair Bolsonaro, die de ernst van de epidemie heeft gebagatelliseerd en de lockdowns door lokale functionarissen heeft bestreden, hebben Brazilianen die in de eerste maanden van de uitbraak elke avond vanuit hun raam protesteerden, de grimmige mijlpaal met schouderophalen bereikt.

“We zouden in wanhoop moeten leven, want dit is een tragedie als een wereldoorlog. Maar Brazilië staat onder collectieve anesthesie ”, zegt dr. José Davi Urbaez, een senior lid van de Infectious Diseases Society. Hij en andere deskundigen op het gebied van de volksgezondheid hebben alarm geslagen dat Brazilië nog steeds geen gecoördineerd plan heeft om de pandemie te bestrijden, aangezien veel functionarissen zich richten op "heropening", wat de verspreiding waarschijnlijk zal stimuleren en de uitbraak zal verergeren.

Twee ministers van Volksgezondheid, beiden opgeleide artsen, hebben ontslag genomen vanwege meningsverschillen met Bolsonaro. De waarnemend minister is een generaal van het leger die heeft afgezien van de roep om sociale distantie, die volgens experts essentieel is, maar de president is er tegen.

Bolsonaro, die Covid-19 een "griepje" heeft genoemd, zegt dat hij van zijn eigen infectie is hersteld dankzij hydroxychloroquine, een middel tegen malaria dat nog niet effectief bewezen is tegen het coronavirus.

"We weten niet waar het zal stoppen, misschien bij 150.000 of 200.000 doden. Alleen de tijd zal hier de volledige impact van Covid-19 laten zien,'' zei Alexandre Naime, hoofd van de afdeling infectieziekten van de Sao Paulo State University. Hij zei dat de enige vergelijking ziekten kunnen zijn die zijn veroorzaakt door kolonisten, zoals pokken, die de inheemse bevolking hebben gedecimeerd toen Europeanen voor het eerst in Amerika aankwamen.

Hoewel die geschiedenis al lang voorbij is, zei Urbaez dat het erop lijkt dat Brazilië vandaag hetzelfde lot ondergaat gezien de komende Covid-19-sterfgevallen. "De boodschap van de regering vandaag is: 'Raak je besmet met het coronavirus en als het ernstig is, is er intensieve zorg.' Dat is een samenvatting van ons beleid voor vandaag," zei Urbaez.
Advertenties

Wednesday 29 November
Tuesday 28 November
Monday 27 November