De Surinaamse economie en de publieke opinie
04 Aug, 18:34
foto


De kogel is door de kerk. Of zal ik toch maar zeggen dat de financiële bom is gebarsten. Met de persconferentie die door de nieuwe regering is belegd, is zeer pijnlijk duidelijk geworden wat er precies geërfd is van 10 jaren regering Bouterse. Het beeld dat is geschetst, is helemaal niet fraai en legt een enorme domper op de 10 jaren propaganda die DDB & co hebben gemaakt over hun wapenfeiten, de door hun gerealiseerde projecten.

Maar president Santokhi en zijn team hebben aangegeven dat we eruit zullen komen en dat er heel wat geofferd moet worden. En daar wringt het mij nu even. Een heleboel mensen hebben nu wel openlijk kritiek op de offers die van de regering Santokhi/Brunswijk worden gevraagd, maar men was muisstil toen het zienderogen slecht ging met de Surinaamse economie. Waarschuwende geluiden vanuit de toenmalige oppositie werden afgedaan als doembeelden om het volk op te jutten tegen de regering Bouterse/Adhin. Maar men bleef stil. "Me dede gi Bouta" en "Bouta for Life" waren veel gehoorde leuzen. En nu??

Men verwacht wel dat regering Santokhi/Brunswijk met haar toverstokje over de vele problemen strijkt en dat alles pats boem zal zijn opgelost. Maar het werkt niet zo. Wij moeten er geloof in hebben dat ze het wel recht zullen trekken. Ik zie geen andere optie op dit moment. Het is ook benadrukt dat er een lege kas is overgenomen en met een lege kas doe je niets. Komt nog erbij kijken dat er een heleboel financiële valkuilen zijn geplaatst om deze regering het werk moeilijk te maken.

Er zijn maatregelen aangekondigd om de staatskas te spekken. En tegelijkertijd zijn er ook maatregelen in het vooruitzicht gesteld om de zwaksten en de onderste laag van de samenleving te behoeden voor de zware klappen die zullen vallen. Het aanpassen van de belastingschijven is namelijk één daarvan. Jammer genoeg komt het de "nieuwe" doemdenkers gelegen uit om de verzwarende maatregelen breed uit te meten bij het uiten van hun commentaar en hun opinies. Men doet het bijvoorbeeld voorkomen dat iedereen een solidariteitsheffing zal betalen, terwijl duidelijk is aangegeven dat de grootverdieners – d.i. de 2 hoogste belastingschalen – die zullen voelen. De lagere schalen blijven daarvan bespaard. Maar het zal de "nieuwe" doemdenkers niet sieren om het op die manier te brengen.

Er is gevraagd om verlossing door het volk. De nieuwe regering heeft gevraagd om tijd. Laten wij, het volk, hun de tijd geven om deze maatregelen in te voeren. Dan zullen we zien hoe en vooral of het werkt. Dan pas kunnen we een oordeel vellen en een opinie geven. We hebben regering Bouterse/Adhin 10 jaren gegeven. Kunnen we regering Santokhi/Brunswijk niet de 9 maanden gunnen?

Mr. Jerrel N. Rambhadjan

Advertenties