Orkaan Isaias 'verzuipt' Carolina's
04 Aug, 11:20
foto
Myrtle Beach in South Carolina, is één van de kustplaatsen die door overstromingen zijn getroffen. (Getty Images)


Orkaan Isaias is in Noord-Carolina aan land gegaan en heeft kustgebieden geteisterd met zware regenbuien en winden tot 140 km per uur. Het landde in de vroege ochtenduren vandaag nabij de grens met South Carolina, waardoor overstromingen ontstonden en duizenden huizen zonder stroom kwamen te zitten.

Het National Hurricane Center (NHC) waarschuwde voor "het gevaar van een levensbedreigende stormvloed". De storm gaat nu richting Virginia, New Jersey en New York.

Isaias - de negende benoemde storm van het jaar - werd gedegradeerd tot een tropische storm nadat het vorige week eilanden in het Caribisch gebied had geraakt, maar werd opnieuw geclassificeerd als een orkaan van categorie één toen het maandag de Carolina's naderde.

De gouverneur van North Carolina, Roy Cooper, die vrijdag de noodtoestand afkondigde, drong er bij de bewoners op aan op hun hoede te zijn. "De inwoners van Noord-Carolina hebben de afgelopen maanden diep moeten graven om onze kracht en veerkracht tijdens de pandemie aan te boren" , zei hij maandag. "Maar met deze storm onderweg, moeten we wat dieper graven. Laten we elkaar beschermen tegen wind en water en tegen het virus." Cooper zei dat de staat was uitgerust om stormschuilplaatsen te openen waar mensen sociaal afstand konden nemen.

Isaias werd later gedegradeerd tot een tropische storm. Verder naar het noorden bereidt New York City zich echter voor op stormvloeden. Overheidsfunctionarissen in regio's die zich dit seizoen voorbereiden op orkanen, worstelen ook met het openen van schuilplaatsen die voldoen aan de regels voor sociale afstand.

Het NHC zegt dat het nu snel de oostkust opgaat. In het weekend stormde de storm voorbij Florida. In de Dominicaanse Republikein en Puerto Rico doodde Isaias minstens twee mensen. Het ontwortelde bomen, vernietigde gewassen en huizen en veroorzaakte overstromingen en aardverschuivingen.

Amerikaanse rampenbureaus hebben de paraatheids- en evacuatierichtlijnen bijgewerkt in het licht van Covid-19. De Centers for Disease Control beveelt gezinnen aan om Covid-19-items toe te voegen aan een "go-kit" voor rampen die in een noodsituatie kan worden genomen. Daaronder vallen handontsmetter, zeep (vloeistof of stuk), desinfecterende doekjes en minstens twee mond- en neuskapjes per persoon (hoewel maskers niet mogen worden gedragen door mensen jonger dan twee jaar).
Advertenties