Column: Geld niet bij volk zoeken
04 Aug 2020, 00:59
foto
President Chan Santokhi met mondkap zonder 'coalitie-logo'. Hij is president van alle 'kleuren'. Nu nog het logo van CDS aanpassen. (Foto: Ranu Abhelakh)


Koude rillingen en huilbuien zijn niet nodig nu president Chan Santokhi de erfenis van zijn regering heeft bekendgemaakt. De ministers zijn nog steeds bezig met inventariseren. Dat er meer dan 100 leningen waren en de buitenlandse schuld hoog was, is geen nieuws. Dat was al die tijd bekend en ook te lezen op de website van het Bureau voor de Staatsschuld. Eveneens was bekend dat inkomsten uit de olie- en goudsector waren bestemd voor aflossing van leningen. Het niet betalen van reçu's en achterstanden is geen openbaring. Het op een rijtje zetten van de erfenis is wel belangrijk voor de records.  

Belangrijker is dat er opgetreden wordt tegen boeven, mensen in jas en das die geroofd hebben van het volk. Mensen die hebben huisgehouden en komende generaties hebben bezwaard, moeten worden aangepakt. Van belang is dat de president heeft meegedeeld dat er een grondig onderzoek komt naar al die corruptiezaken waar jaren om geroepen wordt. Goed dat er een speciale unit hiervoor komt en de procureur-generaal hierover al is geïnformeerd. Er moet eindelijk paal en perk worden gesteld. 

De persconferentie die maandag is gehouden, moet een ijkpunt zijn voor het verleden en de toekomst. Iedereen die zich bezondigt aan misstanden, weet dat er een hard oordeel zal komen en geen zand erover gestrooid zal worden. De mantel der liefde is opgeborgen in de lege kluis. De regering moet ook de wet die bewindslieden beschermt, intrekken. Iedereen die de fout ingaat moet instaan voor de consequenties. Het parlement hoeft niet te worden geraadpleegd, voordat het vervolgingsapparaat kan optreden. Gedachten, woorden en daden moeten samengaan. Voor elke overtreding klein of groot geldt dezelfde wetgeving; daar moet geen onderscheid in worden gemaakt.

In alle toonaarden heeft de president gezegd hoe precair de situatie is. Allemaal veel erger dan was gedacht. Tijdens de transitiegesprekken zijn er veel sprookjes verteld, door wolven in schaapskleren. De president en vicepresident wisten blijkbaar niet dat ze met valsspelers bezig waren. Toch wel naïef... het lijkt erop alsof de president en vicepresident lekker lagen te doezelen en de minister van Financiën nu een emmer ijskoud water over hen heeft gegooid. Erger dan de ice bucket challenge. Of wordt er slechts een show opgevoerd, want dezelfde mensen die de staatskas hebben helpen leegroven, leveren hun diensten verder. Sterker nog, ze hebben op meerdere paarden gewed, ook op de partijen die nu deel uitmaken van de regering, en gaan door met cashen. 

De regering heeft uitgelegd dat er geld nodig is. Ook dat is geen nieuws. De vraag is alleen, moet het getergde volk boeten voor de misstanden van anderen, waarbij miljarden in hun zakken en in die van family & friends verdwenen zijn? Er zijn genoeg mogelijkheden om aan geld te komen, dan bij mensen te gaan zoeken die al die tijd netjes hun bijdrage hebben geleverd. Veel mensen die tot de middenklasse behoorden, zijn de afgelopen periode verarmd en kunnen de eindjes nauwelijks aan elkaar knopen. De inflatie alleen is al boven de 35%. Haal het geld bij de mensen die het land naar de afgrond hebben gebracht en kom met creatieve oplossingen. Die zijn er genoeg. Geld bij het dubbel getergde volk halen is de simpelste oplossing en zeker niet de meest rechtvaardige. Regering...dreamteam... waar blijft uw creativiteit om het volk te ontzien?

Nita Ramcharan
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April