Ramadhin bezorgd over Covid-situatie
01 Aug, 00:01
foto
Er is een tent opgezet op het terrein van het Regionaal Ziekenhuis Wanica om mensen die positief getest worden op het coronavirus op te vangen.


Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid en epidemioloog Radjesh Ori hebben tijdens de Covid-19 update vrijdagmiddag aangegeven dat de situatie zorgwekkend is. Veel mensen houden zich niet aan de maatregelen die getroffen zijn. Ook tijdens de avondklok is het nog heel druk op straat en voor winkels waar mensen aan het drinken zijn, zonder zich te houden aan de sociale afstand. 

De opvangcapaciteiten zijn uitgeput aan het raken. Er is een tent opgezet op het terrein van het Regionaal Ziekenhuis Wanica waar 100 personen opgevangen kunnen worden als er nergens plek meer is. Als mensen zich niet houden aan de maatregelen, zal de situatie niet meer onder controle zijn. Dan zullen, net als in Frans-Guyana, mensen die positief bevonden zijn, niet meer worden opgehaald, merkte Ori op. Nu is de situatie nog onder controle omdat contacten van besmette personen nog achterhaald kunnen worden. 

Ramadhin legde uit dat behalve opvangcapaciteit, ook van belang is dat er genoeg medisch personeel is. Als de aantallen blijven oplopen, zal de situatie niet meer onder controle zijn. De regering wil voorkomen dat de economie lamgelegd wordt. De maatregelen die getroffen zullen worden, moeten ook in de controlesfeer zijn terwijl het gedrag van mensen moet veranderen. Om te illustreren hoe onverantwoord mensen bezig zijn, werd aangegeven dat er een afscheidsfeest is georganiseerd voor iemand die positief bevonden is, en opgehaald moest worden. Ook hier werden de maatregelen niet in acht genomen. 

De bewindsman zei dat hij niet weet wat de operatie 'Dringi dresi wakti siki' inhoudt. Hij heeft geen inhoudelijke informatie gekregen dan dat er SRD 10 miljoen aan budget is opgebracht. Over de protocollen die ontwikkeld zijn, is hij ook niet vrolijk over. Volgens hem moeten diverse protocollen ontwikkeld worden zoals die behoren te zijn. Daarmee is een afdeling op Volksgezondheid bezig.

Vrijdag zijn er 30 geïnfecteerden genoteerd uit 109 testen, terwijl 43 personen genezen zijn verklaard. Het aantal active case is nu op 557. In totaal zijn 1.123 personen genezen en 1.706  zijn positief getest. De dashboard van de Covid-website is vrijdagavond heel laat bijgewerkt. Er ontbreekt essentiële informatie over in welke districten hoeveel besmettingen hebben plaatsgevonden. Het beloofde 'situation report' is tot nu toe slechts één keer verschenen. 
Advertenties