De hufterige en de ongegeneerde corruptie (I)
‘Framing of corruption’
In de voorbije regeerperiode is het Surinaamse volk getuige, maar vooral ook het lijdend voorwerp van zeer uiteenlopende corruptieve handelingen, gepleegd door leden van de inmiddels afgetreden regering en het parlement. Deze handelingen lopen uiteen van corruptie-ondersteunende gedragingen en maatregelen zoals het bewust neutraliseren en opheffen van essentiële functiescheidingen (onder andere het marginaliseren van de wetgevende en controlefunctie van DNA doordat de coalitiepartijen het verlengstuk werden van de regering) tot het bewust niet willen verantwoorden door gezaghebbende regeringsautoriteiten van grote sommen aan geld (onder andere het project Naschoolse Opvang en de opgenomen kasreserves).
In het afgelopen decennium kreeg het corruptieraamwerk zijn beslag door vele vitale overheidsfuncties stelselmatig te politiseren en er zoveel mogelijk partij-loyalisten te plaatsen. Gezaghebbende onafhankelijke instituten (Centrale Bank van Suriname, Douane, Belastingdienst, Rechterlijke Macht) werden daarbij ook verder verzwakt. Echter in de slijtageslag tegen de rechtsstaat is de rechterlijke macht als enige pijler van de drie-eenheid binnen de Trias Politica, overeind gebleven. Andere instituten waar planning en controle/verantwoording een cruciale rol spelen (Planbureau, Rekenkamer, CLAD) werden uitgehold.
Als gevolg van de aantasting van kardinale functies en de verdere functievermengingen, bleven verantwoordings- en controlemechanismen uit of functioneerden minimaal. De ideale voedingsbodem voor ongeoorloofde bevoordeling en zelfverrijking ten koste van gemeenschapsgelden van het toch al zeer verarmde Surinaamse volk, was hiermee gelegd.
De verhuftering
Symbolisch voor de gênante zelfverrijking geldt het project van de Naschoolse Opvang bedoeld voor de doelgroep van behoeftige schoolkinderen, betiteld als een ‘njang patu’ door de voormalige president. Indien men zich verrijkt ten koste van middelen toekomend aan kansarme en kwetsbare groepen in de samenleving, dan is hufterig gedrag de enige passende kwalificatie voor de daders.
Geheel tegen de usances in en op basis van ongeschreven (gewoonte)recht betaamt het een demissionaire regering om geen nieuwe besluiten te nemen om daarmee de komende regering op te zadelen. Desondanks zijn echter op de valreep in de transitiefase op roekeloze wijze nieuwe besluiten (grondbeschikkingen, diverse concessies, (wurg)contracten en nieuwe benoemingen) genomen.
Alsof dit niet voldoende is, wordt - ingezet tijdens de fase van de regeringsoverdracht - het toppunt van de hufterige obstructie duidelijk als blijkt dat op het kabinet van de president en op een aantal andere departementen auto’s, computer- en printerapparatuur en zelfs kantoormeubilair bewust zijn weggemaakt. Na definitieve inventarisatie zal blijken welke andere mijnen zijn gelegd door de afgetreden regering.
Te elfder ure wordt nog op onrechtmatige wijze door de ene gewezen minister een grondbeschikking voor een beschermd gebied in Paramaribo (Cultuurtuin) uitgegeven (deels aan zijn eigen familieleden), terwijl een andere gewezen minister een dienstauto tegen een onacceptabel lage (markt)prijs frauduleus koopt. In alle gevallen is sprake van een uiterst hufterige en zelfs weerzinwekkende corruptieve aanslag op en beslag van gemeenschapsgelden van het volk.
Fiscaal en strafrechtelijk onderzoek
Zowel de verkiezingsbeloften, maar ook de actuele en acute liquiditeitskrapte in staatskas nopen tot een dringend fiscaal en eventueel strafrechtelijk onderzoek naar de snelle en omvangrijke vermogensaanwas van de zich aan corruptie schuldig gemaakt hebbende (voormalige regerings-, zaken- en overige) lieden. Tevens zal ook van de in de demissionaire periode gepleegde onregelmatigheden en besluiten, de (on)rechtmatigheid aan een juridisch en strafrechtelijk onderzoek moeten worden onderworpen.
De grove verduistering van gemeenschapsgelden van het Surinaamse volk is zo evident, dat de huidige regering haar plicht in deze onmogelijk kan verzaken. De omslag in de nieuwe politiek, maar ook de huidige alertheid en de actieve burgerlijke waakzaamheid, vormen omstandigheden die iedere passiviteit bij de bestrijding van tegen het verarmde volk gerichte verrijking niet goed zullen verdragen.
De kruistocht tegen de corruptie behelst daden, geen woorden.
G. Edward Griffin sluit naadloos aan: “to oppose and bring corruption in government to justice is the highest obligation of patriotism”.
Drs. Roberto Manniesingh (bedrijfseconoom)
agam@planet.nl
Vandaag
Gisteren
- Reactie op 'Waarschuwing tegen...pakken'
- Minister Ramadhin erkent partners voor historische malaria-overwinning
- Lula op Trumps tariefdreiging: 'Brazilië accepteert geen druk'
- Zorgsector versterkt met 160 nieuwe professionals
- NPS draagt Diana Pokie en Dirk Currie voor als ministers
- Bejaarde slachtoffer gewelddadige woningoverval: SRD 50.000 buitgemaakt
- Stemrecht op het spel voor miljoenen Indiërs
- Fly All Ways werkt aan oplossing gestrande passagiers Bonaire
- Waarschuwing tegen terugkeer van oude meesters in nieuwe pakken
- Santokhi, Simons en Adhin in overleg ordentelijke machtsoverdracht
- Steeds meer zon met wegtrekkende buien
- Chileense gletsjers lopen verhoogd risico op instorting en aardverschuivingen
- Rechter: OW moet aanbestedingsbesluit project Van ’t Hogerhuysstraat intrekken
- Column: Kabinetsformatie: Competentie of beloningssysteem?
- Slechts drie vrouwen in het nieuwe kabinet!
Eergisteren
- Santokhi’s toespraak, wanvertoning hypocrisie en zelfverheerlijking
- Regering bereidt transparante machtsoverdracht voor
- Bronto Somohardjo kiest niet voor ministerspost
- De 6 namen NDP ministers bekend
- Politiek is een keuze, geen roeping van God
- Twee aanhoudingen in Regio West voor geweld en smokkelwaar
- ABOP draagt Bee, Abiamofo, Monorath en Huur voor als ministers
- Voortvluchtige verdachte dood aangetroffen na geweldsincident met ex-partner
- OM in hoger beroep tegen vonnis vrijspraak Van den Bergh
- Onweer en nog wat laatste regenbuien
- Santokhi sluit regeerperiode af met onderscheidingen
- Column: Kort door de bocht
- Door modder en manpira’s voor de mangroves van Bigi Pan