Brunswijk: Regering inventariseert nog wat is overgenomen
23 Jul 2020, 05:51
foto
Vicepresident Ronnie Brunswijk beantwoordt vragen van journalisten na de eerste RvM. (Foto's: René Gompers)


De eerste vergadering van de Raad van ministers (RvM) onder leiding van vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk, is achter de rug. Er zullen commissies worden ingesteld om de viering van 45 jaar Srefidensi te organiseren, en om de wet Grondconversie voor te bereiden. Er komt een managementteam bij het directoraat van Belastingen. Vrijdag zal meer informatie verschaft worden over de verdere aanpak van Covid-19, de voorstellen van het ministerie van Financiën & Planning om ’s lands inkomsten te vergroten én over de inventaris op de verschillende ministeries. Ministers, de president en de vp zijn geconfronteerd met haast leeggedragen kantoren. 

De vp en de ministers van Volksgezondheid (Amar Ramadhin), Grondbeleid- en Bosbeheer (Diana Pokie), en Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Albert Ramdin), zijn na de RvM tijdens een persconferentie, dieper ingegaan op hetgeen besproken is tijdens de vergadering. Minister van Financiën & Planning, Armand Achaibersing kon door andere verplichtingen niet aanwezig zijn, geeft Brunswijk aan. 

De meeting met de pers is ruim 90 minuten later begonnen dan gepland. Er zijn excuses aangeboden voor de late start. De vergadering heeft langer geduurd, gaf de vp aan. Maar persconferenties na een RvM worden vaste prik zoals beloofd, benadrukt Brunswijk. De volgende persmeetings zullen beter aangepakt worden, geeft hij mee. Wat de rol van het Nationaal Informatie Instituut (NII) wordt, is ook nog niet duidelijk. Brunswijk geeft aan dat de kabinetten van de president en de vicepresident een eigen voorlichtingsdienst zullen hebben. De persconferentie werd geleid door Humphrey Dundas (ABOP). 


Vicepresident Ronnie Brunswijk. Van l-r: de ministers Albert Ramdin, Diana Pokie en Amar Ramadhin. 

Brunswijk deelt mee dat op de eerste vergadering de werkwijze en huisregels van de RvM zijn besproken en is bepaald dat minister Albert Ramdin de eerste vervanger is en minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, de tweede.  “Er is gediscussieerd over Covid-19, maar vanwege de zwaarwichtige aard komt er een spoedvergadering vrijdag om de finale besluiten te nemen,” geeft de vp aan. “Er zijn voorstellen gedaan door de minister van Financiën & Planning om de inkomsten van de overheid te vergroten. De discussie is nog gaande, vrijdag komen we in spoedvergadering weer bij elkaar.” 

Voor de minister van Financiën & Planning waren er een hoop vragen. Ramdin en Brunswijk hebben hun best gedaan om ze op te vangen. Zij garanderen dat in elk geval voor de maand juli er genoeg geld zal zijn en dat de ambtenaren hun salaris en vakantiegeld zullen ontvangen. Of alle dienstverleners en eigenaren van accommodaties die betrokken zijn bij de strijd tegen het coronavirus zijn uitbetaald, is niet duidelijk. Journalisten wilden weten hoeveel geld er nog in het  Noodfonds van SRD 400 miljoen zit. “Volgens onze informatie is er ongeveer SRD 100 miljoen overgebleven,” deelt Brunswijk mee. “Of ze de hotels enzovoorts hebben betaald, heb ik niet onderzocht. De minister van Financiën is niet hier, hij zou ons meer informatie kunnen geven. Er is in elk geval nog SRD 100 miljoen over.”  

De nieuwe ministers, president en vicepresident worden verrast met gebrekkige werkruimtes en wagenparken. “De ministers zijn nog bezig om een inventaris te maken, daarom hebben we het nog niet besproken,” geeft Brunswijk aan. “Ze hebben meer tijd nodig. Er is geen overzicht. Wat het kabinet van de president betreft, daar was alles weg.  Hier  (het regeringsgebouw/kabinet van de vp) zijn ze ook nog bezig met de inventarisatie. Vrijdag zullen we weten wat we hebben overgenomen. Maar hier hebben we ook geen auto’s gezien. Als je naar de kamer van de vicepresident kijkt…nou ja. In ieder geval gaan we jullie vrijdag meer hierover kunnen berichten.” 

René Gompers
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April