China kampt met ergste overstromingen in 30 jaar
14 Jul, 22:48
foto
Verschillende delen van China zijn sinds juni getroffen door aanhoudende stortbuien, waardoor de druk op de schade die de binnenlandse economie al had getroffen door de coronaviruspandemie alleen maar groter wordt. (Foto's: AFP)


Overstromingen in grote delen van Midden- en Oost-China hebben aan meer dan 140 personen het leven gekost. Daarnaast zijn 38 miljoen anderen getroffen door het overtollig water en zijn 28.000 huizen vernietigd, volgens de cijfers van de regering. Het zijn de ergste overstromingen in China in meer dan 30 jaar, aangezien regio's in het hele land zich voorbereiden op weer een "grimmige" week van stortregens.

Het coronavirus ground zero van Wuhan, waardoor de krachtige Yangtze-rivier slingert, staat op een groeiende lijst van gebieden die met argusogen naar de stijgende wateren kijken. De rivier bereikte zijn op twee na hoogste niveau en zal volgens de staatsmedia naar verwachting door de week toenemen.

Maar liefst 33 rivieren hebben recordhoogtes bereikt, terwijl er waarschuwingen zijn afgegeven voor in totaal 433 rivieren, aldus functionarissen van het Chinese ministerie van waterbronnen. De zwaarst getroffen provincies waren Jiangxi, Hubei en Hunan in centraal China, Anhui, Zhejiang en Jiangsu in het oosten van het land en de zuidwestelijke megastad Chongqing.


Drieëndertig rivieren hebben recordhoogten bereikt, terwijl in totaal 433 rivieren in de gaten worden gehouden. (Foto: AFP)

Te midden van een toenemend alarm riep president Xi Jinping zondag de autoriteiten in de getroffen gebieden op om te mobiliseren om de getroffen inwoners te helpen. Hij drong er bij hen op aan "moedig" te zijn.

De ergste overstromingen van China in de afgelopen decennia kwamen in 1998 tijdens een El Nino-weereffect, waarbij meer dan 4.000 mensen omkwamen, voornamelijk rond de Yangtze.

Tuesday 04 August
Monday 03 August