Covid-19: Mensen uit Nederland gaan in thuisquarantaine
07 Jul, 02:48
foto


Mensen die terugkeren uit Nederland hoeven niet meer in overheidsquarantaine. Dat gebeurt vanaf dinsdag. De repatrianten die met de SLM terugkeren vandaag, mogen thuis in quarantaine voor twee weken. Zij worden wel naar de stad vervoerd door het NCCR. Familieleden mogen personen die met de KLM naar Suriname komen later in de week, wel op Zanderij ophalen. Dit deelde de directeur van Volksgezondheid, Cleopatra Jessurun, maandag mee tijdens de Covid-19 update. Het quarantainebeleid is verder aangepast.  

Infectioloog Stephen Vreden deelde mee dat patiënten die met milde klachten zijn opgenomen in een ziekenhuis, vanaf vandaag eerder naar huis mogen. “Mensen die geen risico vormen voor hun huisgenoten, hoeven niet onnodig lang weg te blijven van hun familie”, merkte hij op. Voor mensen met ernstige klachten bij opname verandert er niet veel, want ze kunnen pas naar huis als ze minstens drie dagen helemaal geen verschijnselen meer hebben. Maar mensen met milde klachten als hoesten en niezen, kunnen naar huis, als ze drie dagen geen klachten hebben gehad bij hun opname van zeven dagen. 

Mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, afweerstoornissen, of bepaalde aandoeningen hebben waardoor hun afweer minder is, zullen wel langer in het ziekenhuis blijven, ook als zij geen klachten hebben. Het ontslagbeleid is al vereenvoudigd op 12 juni 2020. Dit ontslagbeleid is ongeveer een maand geëvalueerd en het eerder ontslaan van patiënten blijkt veilig genoeg te zijn, aangezien het geen nieuwe infecties tot gevolg heeft gehad

Jessurun voerde aan dat tot nu toe slechts één persoon die uit Nederland is teruggekeerd, besmet was. De mensen nemen de maatregelen in Nederland in acht. Het aantal besmettingen is aan het teruglopen, de piek in Nederland is voorbij. Op basis van de data is het quarantainebeleid voor mensen die terugkeren uit Nederland aangepast. Voor landen als Brazilië en de buurlanden geldt nog steeds dat mensen twee weken in overheidsquarantaine moeten. Morgen zullen veel mensen worden ontslagen. Het aantal personen in overheidsquarantaine is nu 441.  

Tuesday 11 August
Monday 10 August
Sunday 09 August