Motie coalitie aangenomen en vier van oppositie weggestemd
07 Jun 2011, 19:10
foto
De oppositie stemt voor de vier moties. De coalitie verwierp ze.


De Nationale Assemblee heeft vanavond de motie van de coalitie om het regeringsbeleid te ondersteunen, met 31 stemmen aangenomen. De vier moties van de oppositie zijn verworpen.

De coalitie riep de samenleving en andere politieke partijen in het parlement op zich te stellen achter de uiteenzetting van president Desi Bouterse over de regeringsverklaring. Waarnemend fractieleider van de Mega Combinatie, André Misiekaba, zei dat in het beleid de mens centraal staat. De fractieleider van het Nieuw Front, Radjkoemar Randjietsingh, merkte op dat "geen zinnig mens voor deze motie kan stemmen". Hij merkte op dat het volk gebukt gaat onder het beleid en dat het ongeloofwaardig is dat er 18.000 huizen in vier jaar gebouwd zullen worden. "Dat is 20 huizen per dag met infrastructuur, stroom en water."

Moties oppositie
De vier moties van de oppositie gaan over het terugdraaien van de kostenverhogende maatregelen, het onmiddellijke uitvoeren van het veiligheidsplan, het afwijzen van de uitleg van de president over wanneer hij in het parlement aanwezig moet zijn en een motie waarin de regering wordt opgeroepen zich niet schuldig te maken aan beknotting van de persvrijheid. Guno Castelen (Nieuw Front/SPA) merkte op dat armoede om zich heen grijpt en het volk verarmd is door het beleid.

Ronnie Brunswijk (fractieleider van A-Combinatie) voerde aan dat de motie over de kostenverhogende maatregelen niet correct is ingediend. Toch werd de motie behandeld en in stemming gebracht. "Dit is een van de meest waardeloze moties. Hij rammelt aan alle kanten", concludeerde Theo Vishnudatt (Mega Combinatie/NDP) over het terugdraaien van de kostenverhogende maatregelen. Vishnudatt zei dat de regering de regering de roep van de samenleving gehoord heeft, en dat daarom is het tripartiet overleg is ingesteld. De motie is verworpen met 11 stemmen vóór en 30 tegen.

Veiligheid
Asiskumar Gajadien zei namens het Nieuw Front dat het volk de motie over veiligheid zeker zou aannemen. Gajadien benadrukte dat zonder veiligheid de mens zich niet kan ontplooien. De criminaliteit wordt niet effectief en structureel aangepakt. Hij wees erop dat het onveiligheidsgevoel groot is. Om het vertrouwen terug te winnen, vroeg hij het parlement vóór te stemmen.

Misiekaba zei dat de motie slecht gemotiveerd is. "We vragen niet vóór deze motie te stemmen, want ze ademt onoprechtheid uit als zou de criminaliteit een creatie zijn van deze regering. De motie is vol verwijten en onwaarheden", aldus Misiekaba. Deze motie werd verworpen met 11 stemmen vóór en 28 tegen.

Aanwezigheid president
De oppositie vindt dat naast de in de grondwet vastgestelde momenten de president verplicht is verantwoording af te leggen, wanneer het noodzakelijk is. Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front/NPS) zei namens de fractie dat de president taalkundig aangeeft waarom hij niet in het parlement aanwezig hoeft te zijn. Wijdenbosch zei dat in het verleden de NDP steeds vond dat de president aanwezig moest zijn en nu een andere mening is toegedaan. "De president moet zijn bevoegdheden uitoefenen. Alleen als hij uitlandig is, moet hij vertegenwoordigd worden."

Assembleevoorzitter Jennifer Simons zei dat de president nooit heeft gezegd dat hij niet aanwezig zal zijn als hij nodig is. Anton Paal (Mega Combinatie/PALU) zei namens de coalitie dat de oppositie overreageert. De uitspraak van de president wordt verdraaid, daarom moet volgens hem de motie verworpen worden. Aldus geschiedde: 29 tegen 11 vóór.

Presvrijheid
Namens het Nieuw Front zei Winston Jessurun (Nieuw Front/DA'91) dat de regering alles moet nalaten om de persvrijheid te bedreigen. Deze motie had te maken met het uitsluiten van de kranten 'De West' en 'Dagblad Suriname'. Jessurun wees op het verleden, toen journalisten vermoord zijn en mediahuizen in brand zijn gestoken. Jessurun vroeg om de internationale verdragen te respecteren.

Melvin Bouva (Mega Combinatie/NDP) riep namens de coalitie "om met de meeste overtuiging de motie te verwerpen. De motie is vaag en loopt kilometers achter de feiten aan", zei Bouva. Hij zei dat het geen regeringsbesluit is om de kranten te weren omdat er geen missive over is. "Ik roep het parlement op om deze motie aan flarden te schieten met de meeste overtuiging", aldus Bouva. De motie werd om 19.00 uur weggestemd met 29 tegen en 10 vóór. De president bedankte het parlement voor het ondersteunen van het beleid. Hierna werd de vergadering afgesloten, nadat afgezien werd van de rondvraag.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May