Geloofsbrieven beëdigde DNA-leden worden onderzocht
29 Jun, 13:26
foto
De bijzondere Assembleevergadering is geschorst. De geloofsbrieven van de gekozen leden worden nu onderzocht. Daarna worden ze toegelaten. (Foto: Raoul Lith)


Fungerend voorzitter van De Nationale Assemblee, Soewarto Moestadja, heeft de bijzondere vergadering waarin de beëdigde leden van het nieuwe parlement zullen worden toegelaten geopend. Een beetje onwennig met zijn tijdelijke functie dat hem op grond van artikel 66 van de Grondwet is toegekend. Volgens het artikel moet de president het oudste lid in jaren gekozen voor het parlement, beëdigen als fungerend voorzitter opdat deze vervolgens de nieuwe leden kan beëdigen en toelaten.

Er is een commissie in- en uitgeleide president ingesteld. President Desi Bouterse en vicepresident Ashwin Adhin wonen de bijzondere vergadering bij. De commissieleden zijn Mahinder Jogi (VHP), Remie Tarnadi (NDP), Miquella Soemar-Huur (ABOP/PL), Iona Edwards (NDP) en Edgar Sampie (ABOP).

Fungerend voorzitter Moestadja heeft twee commissies ingesteld die de geloofsbrieven van de nieuwe parlementsleden moeten onderzoeken. De eerste commissie waarin Asis Gajadien (VHP), Melvin Bouva (NDP), Diana Pokie (ABOP), Jennifer Vreedzaam (NDP) en Mahinder Jogi (VHP) zitten, zullen de geloofsbrieven van twee groepen parlementsleden onderzoeken.

In de tweede commissie zitten Marinus Bee (ABOP), Patrick Kensenhuis (NDP) Krishna Mathoera (VHP), Remie Tarnadi (NDP) en Riad Nurmohamed (VHP).

Fungerend DNA-voorzitter Moestadja heeft de vergadering nu geschorst zodat beide commissie gelijktijdig de geloofsbrieven van de aan hen toegewezen groepen parlementsleden kunnen onderzoeken. Nadat de geloofsbrieven zijn onderzocht en goed bevonden, zullen de nieuw beëdigde leden worden toegelaten tot het hoogste college van staat.