Moestadja wordt vandaag beëdigd als fungerend voorzitter
29 Jun, 02:49
foto
Soewarto Moestadja zal optreden als fungerend voorzitter van De Nationale Assemblee.


Soewarto Moestadja wordt vandaag rond 9.00 uur door president Desi Bouterse beëdigd als fungerend voorzitter van De Nationale Assemblee. Hij is het oudste lid in jaren. Stephen Tsang en Moestadja treden toe tot De Nationale Assemblee, omdat Desi Bouterse en Jennifer Simons geen zitting zullen nemen in dit college. Na de beëdiging zal Moestadja op zijn beurt om 10.00 uur de overige leden beëdigen. 

Nadat de gekozen volksvertegenwoordigers beëdigd zijn, volgt om 12.30 uur de buitengewone openbare vergadering. Dan zullen in verschillende groepen de geloofsbrieven worden onderzocht, waarna de toelating zal plaatsvinden. Hierna wordt de zittingsperiode van De Nationale Assemblee 2015-2020 afgesloten en het nieuwe zittingsjaar geopend. 

Naast Moestadja en Tsang, treden ook de ministers André Misiekaba, Rabin Parmessar en Sergio Akiemboto tot het college toe. Zij mogen drie maanden hun ministerschap combineren met lidmaatschap van De Nationale Assemblee. Vicepresident Ashwin Adhin, die ook heeft bewilligd, zal nog niet kunnen toetreden tot de volksvertegenwoordiging. Hij moet wachten totdat hij zijn functie heeft overgedragen aan zijn opvolger. 

In de vergadering later op de dag worden de voorzitter en vicevoorzitter van De Nationale Assemblee gekozen. Daarna legt de nieuwe voorzitter de eed af en zal die diens eerste toespraak houden.