Delhi worstelt om het hoofd te bieden tegen Covid-19-golf
27 Jun, 18:30
foto
Ambtenaren hopen dat een toename van het testen in de afgelopen weken de Covid-19-uitbraak van Delhi zal helpen aanpakken. (Foto: Reuters)


De eerste minister van de hoofdstad van India, Delhi, heeft gezegd dat de snelheid waarmee het coronavirus zich heeft verspreid het gezondheidssysteem ernstig heeft aangetast. Arvind Kejriwal zei dat een toename van het aantal gevallen begin juni had geleid tot een tekort aan ziekenhuisbedden en een stijgend aantal doden.

Delhi is nu het zwaarst getroffen deel van het land, met ongeveer 73.000 geregistreerde gevallen van Covid-19 en ten minste 2.500 doden. Maar premier Narendra Modi zei dat India "veel beter geplaatst is dan veel andere landen" om het virus aan te pakken.

In een virtuele toespraak zei hij dat dit te danken was aan een strikte landelijke afsluiting die in maart was bevolen en aan verschillende maatregelen die door mensen waren genomen. "Het herstelpercentage van India neemt toe"', voegde hij eraan toe.

In het hele land zijn meer dan 500.000 gevallen van Covid-19 geregistreerd. Ongeveer 15.000 mensen zijn overleden na een positieve test op het virus. Maar de infecties in Delhi - een stad met ongeveer 20 miljoen inwoners - nemen veel sneller toe dan in de rest van het land. Alleen al in de afgelopen dagen is ongeveer een derde van het totale aantal infecties  gemeld.

Minister-president Kejriwal zei: "De gevallen namen sneller toe dan we hadden verwacht en in de eerste week van juni waren we getuige van een tekort aan ziekenhuisbedden."

"We liepen achter bij het testen in Delhi. En vanwege het tekort aan bedden, toen sommige mensen geen bedden kregen, nam ook het sterftecijfer toe." De autoriteiten van Delhi zijn begonnen met massale tests om de omvang van de spreiding in de hoofdstad te bepalen. "De enige manier om infecties te onderdrukken is vroege diagnose en quarantaine", vertelde dr. Sundeep Salvi, een vooraanstaand onderzoeker in de ademhalingszorg, aan CBS News.

Begin juni - vier maanden na de eerste geregistreerde Covid-19-infectie - kwam India te voorschijn uit één van de zwaarste lockdowns ter wereld. De meeste bedrijven mochten opnieuw openen. In veel deelstaten zijn ook scholen heropend, hoewel ze in Delhi gesloten blijven.

Maar de versoepeling van de lockdown leidde tot een golf van nieuwe infecties. India heeft nu het op drie na hoogste aantal bevestigde gevallen ter wereld, na Rusland, Brazilië en de VS. Met een bevolking van meer dan 1,3 miljard heeft het echter nog steeds een laag aantal infecties per hoofd van de bevolking - minder dan 400 per miljoen mensen.
Advertenties

Friday 25 September
Thursday 24 September
Wednesday 23 September