Column: Politieke Borrelpraat 616
14 Jun 2020, 22:22
foto
De toenmalige leiders in augustus 1987 in gesprek met elkaar op Leonsberg. (Archieffoto: Luciën Pinas)


“Heren, dat was me de afgelopen week toch een storm in een glas politiek water.”
“Je bedoelt die oprisping van Baas over het feit dat Chan niet duidelijk genoeg tegen die bakra van BNR-nieuwsradio had gezegd dat hij ‘de veroordeelde Bouta’ niet zou uitleveren aan Nederland.”
“Dus onze ‘Li’ll Indjen’ zat zo rustig meer dan twee weken na die historische verkiezing, teruggetrokken in zijn wigwam de vredespijp te roken, toen Chan zich in alle onduidelijkheid over zijn eventuele uitlevering aan Nederland uitsprak.”
“Boi, meteen is onze Kleine Indiaan als een wijze Tibetaan met groot misbaar uit z’n wigwam gekomen, dreigde eventjes de strijdbijl op te graven en meteen ala drie samenwerkende partijleiders hori wan spoedspoed persconferentie ergens tegen een zinken schutting van Olifant, niet eens netjes binnen.”
“Daar kon Chan opeens wel zeggen wat hij als politieofficier al lang moest weten en wat hij aan die intrigant-journalist van BNR had moeten zeggen, namelijk dat Suriname zijn staatsburgers niet uitlevert, klaar.”
“Jullie geven af op die BNR-journalist, maar die deed z’n werk steengoed. Die stelde niet van die liflafvragen zoals: ‘wat ging in u om toen u hoorde dat u de verkiezingen….” 
“Luister naar dat eerste interview met die Prem Radha, die gaf diezelfde journalist er flink van langs en die kon geen speld tussen dat  losvast-hooglaag-linksrechts geratel van Premmetje krijgen.”
“En Steven van DeeEsBee liet zich ook niet pakken. Overigens: zijn interview met BNR was hoopgevend, goed onderbouwd, kortom: op niveau.”
“Die jongedame van dat stemstomslim-ding, die als derde werd geïnterviewd heb ik na vijf minuten maar weggedraaid.”
“Ik vond Chan maar teveel gefocust op ‘Nederland en diaspora gaan ons helpen’. Wanneer gaan wij onszelf helpen? Teveel mooi, ferm, maar nogal vaagjes gebabbel, ook op die haastige persconferentie te Olifant.” 
“Klopt! En wie daar sterk overkwam, was mijn Greggy Rustigland. Met gezakte mondkapje vlamde hij zo van: ‘Laten we ons niet bezig houden met afleidingen en zijwegen, maar focussen op het redden van het land, nu met dat Covid-probleem erbij en hoe we dat gaan aanpakken.”
“Helemaal met je eens, maar hij draait wel steeds dit verhaal af, zonder concrete dingen aan te geven; alles is in de planning, er worden allerlei gesprekken gevoerd. Waarover? Ik bedoel, hadden ze geen duidelijk beleid uitgestippeld voorafgaand aan de verkiezingen? Gaan ze dat nu pas doen?”
“Dan twee ministeries erbij, dan misschien weer niet, dan eist diaspora nog eentje, dan wil een ander alles opengooien ondanks Corona, dan dit, dan dat, jeetje, gaan we de crisis zo aanpakken?” 
“Maar ik schrok van de onthulling van Boze Baas dat hij en Chan wel 10 uren achtereen hebben gesproken, en wij, de kiezers, wisten daar niets van.”
“Weer een kiezersbedrog!”
“Jij zeurt met je kiezersbedrogen, nee, -bedragen, jeetje, meester, wat is het meervoud van ‘bedrog?”
“Het woord kent geen meervoud; bedrog is bedrog.”
“We dwalen af, da wat als Chan en Baas 10 uren lang in een locatie op nog geen steenworp afstand van ‘Zijne Leonsbergresidentie’ hebben vergaderd over een vlotte overdracht van de macht?”
“Moet je daar 10 uren lang over praten, nog wel ten huize van misschien…ahum… die daar op geen steenworp afstand een huis met uitzicht op de wijde zee heeft?”
“Is er hier dan geen sprake van een tweede Leonsbergakkoord, waarvan de akkoorden net zoals die van de eerste, diep geheim gehouden worden?”
“Inderdaad, in 1987 sloten de drie Frontleiders Lachmon, Arron en Soemita met het Militair Gezag in de persoon van Bouta een geheim mondeling akkoord in dat hotel te Leonsberg.” 
“Jawel, ze kwamen net als nu met een kletsverhaal dat ze over een vlotte overgang van de macht hadden gesproken en over het belang van Suriname en dat soort nietszeggende blablabla.”
“Maar ik weet wel wat zeven van die akkoorden uit 1987 waren.”
“Ja, ja? Vertel ons dan, gi tori.”
“Kunnen jullie een geheim bewaren?”
“Ja, ja, zeker, absoluut, 100%.”
“Goed zo, ik ook.”
“Ach, doe niet zo flauw, vertel ons, het is toch al zolang geleden! We sponseren de rest van je drankjes voor de avond.”
“Ow, now you’re talking. Goed, daar gaan we dan. Eerste akkoord van het  Leonsbergakkoord: De frontleiders zorgen ervoor dat de nieuwe grondwet, opgesteld door Bosje, bij referendum wordt goedgekeurd. Vooral Lach heeft zijn aanhang daartoe heftig aangezet. Hulde aan vele NPS-ers en ook anderen die tegen die grondwet waren en tegen hebben gestemd.”
“Ow, dat wist ik niet. Wat was het tweede akkoord?”
“Er komt geen vervolging van de decembermoorden. Derde akkoord: die Goedschalkse man blijft president van de Centrale Bank. Vierde akkoord: Bouta belooft als Bevelhebber nooit meer een coup te plegen. Hij heeft zich daaraan gehouden, want de telefooncoup is door Graanoogst gepleegd, Bouta was op dat moment Bevelhebber af.”
“Ja, maar achter de schermen bepaalde hij alles.”
“Vijfde akkoord: Bouta zou ook na de militaire periode van overheidswege beveiligd worden. Dit heeft Driftige Ramon zelf rondgebazuind toen de lijfwachten van de parlementariër Bouterse in het DNA-gebouw ontwapend werden, zogenaamd zouden ze nieuwe wapens krijgen.”
“En het zesde akkoord?”
“Er zouden geen wijzigingen komen in de eenmaal goedgekeurde nieuwe grondwet.” 
“Dat is het antwoord voor velen die zich afvragen waarom er door de eerste frontregering, ze hadden meer dan viervijfde meerderheid in DNA, geen letter van die nieuwe grondwet is veranderd. Het was een van de Leonsbergse akkoorden, daarom.”
“En hulde aan Vene die als president na de telefooncoupregering de militairen als voorhoede uit de grondwet haalde. Jammer dat hij meteen ook niet andere noodzakelijke dingen liet veranderen in die grondwet.”
“Zal aanpassing van deze grondwet, het aanpassen van het oneerlijk kiesstelsel, het sluiten van de cambio’s, het afbouwen van de subsidies, het verbieden van het kwikgebruik bij de gouwinning in het huidige regeerakkoord worden opgenomen?”
“Hoogstwaarschijnlijk niet, anders valt deze wankele coalitie nu al uit elkaar. Ik denk dat het regeerakkoord meer zal bestaan uit hoe de koek onderling verdeeld zal worden.” 
“En wat was het zevende akkoord van toen?”
“Dat de vier ‘ondertekenaars’ aan niemand zouden vertellen wat deze akkoorden waren.”
“En misschien is dit ook overeengekomen tijdens het onlangse tweemanse Leonsbergakkoord, want Chan wil niet vertellen wat hij tien uren lang zoal met Bouta heeft besproken.”
“Ach, zuiplappenpraatjes van jullie. Chan zal het nooit met Bouta op een politiek akkoordje gooien.”
“Ha, ha, time already tells: 1e akkoord: ‘Baas wordt niet uitgeleverd’. Ik zuip en verzin maar wat, toch? Jullie zuipen en slapen en laten je weer eens belazeren door slimme en sluwe politici, die eerst hun belangen veilig stellen, nog wel in het holst van de nacht, achter onze rug om. Proost.”

Rappa
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April