Column: Politieke Borrelpraat 614
31 May, 22:47
foto
Chan Santokhi, voorzitter van de VHP, tijdens de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst zaterdag. (Foto: Ranu Abhelakh)


“Ik kan het nog steeds niet bevatten: pas zes dagen geleden waren er verkiezingen en kijk hoeveel er is gebeurd.”
“En nog gaat gebeuren.”
“Bouta lasi, maar wil dat niet toegeven, totdat de uitslag bindend is verklaard.”
“San-taki wini en snelsnel is er een voorzitterssamenwerking getekend.”
“Iets nieuws? Of Owru Front-Newfront-V7 trong V-4 en-een-half.”
“Wie is die halve?”
“Pa-e Law, wie anders.”
“Ik zeg jullie: die man is gebleken de beste, sluwste, doorgewinterdste politieke schaker van deze verkiezingen te zijn.”
“Wat bedoelt u, meester?”
“Deze meester-chanteur heeft drie zetten vooruit gezien, en met maar één echte zetel van zichzelf is hij dankzij z’n lijstverbinding met Lonnie medevennoot van 10 zetels op het politieke schaakbord.” 
“Dus net als bij Vene staat of valt de kawolasi met hem.” 
“En dan heeft Jennifer-Babbel-Ferm-erop-los ingegrepen in die w’woyo in NIS: geen lawaai, anders eruit.”
“Groot gelijk heeft ze; al dat lawaai en geschreeuw vertraagt juist de verwerking van die processen-verbaal.”
“Zelfs Pappietowsi met hangmat en sem 25 bodyguards werd bijna de zaal uitgezet door Meerkust, die weg moet volgens een elektronische petitie.”
“Dit zijn de slechts georganiseerde verkiezingen sinds 1987, wat een afgang, wat een sjène-kokkoh-lène-bing-bang-bène.”
“Wie gaat er nou zovele ervaren kiesbureau-medewerkers op het laatst afzeggen?” 
“Ik zeg: dit is bewust gedaan om de vertraging en de chaos vooral in ons grootste kiesdistrict, Region One, in de hand te werken. Men wist dat men zwaar achteruit zou gaan.” 
“En die groep zwevende kiezers in de stad, die zwijgende meerderheid van Hans Bree, heeft zich weer eens laten meeslepen om tegen iets te stemmen en niet vóór iets.”
“Maar een of andere aanbidder van Mao Tsu Soen, of weet ik veel, prijst Xaviera de hemel in voor dit Stem Slim ‘tegen één partij’-advies, terwijl dit sinds de vorige eeuw een bekende gewoonte is van onze zwevende kiezers.”
“Maakt niet uit; het heeft ons de nederlaag van die arrogante Paarse marcheer-club gebracht, kies den mooi.”
“Klopt helemaal, mooi zo, geweldig goed gestemd, proficiat, maar club Paars heeft ondanks alle antipropaganda toch nog 16 zetels landelijk, dus in elk kiesdistrict, weten te halen. Ze zijn de tweede grootste partij.”
Ja, leuk, mooi, maar ze gaan nu 5 jaren brommen in de oppositie. Hai-hai, beu-beu, wahaha.” 
“Nu zal die snel bij elkaar getimmerde coalitie van V-4-en-een-half ons redden.”
“Ze gaan eerst zichzelf redden, kijk hoe snel en vlot ze de ministerszetels hebben verdeeld; dat is hun eerste kiezersbedrog.”
“Hoe durft u dat zo scherp te stellen, meester?”
“Vooral Oranje zou toch het aantal ministeries terugbrengen, het ambtenarencorps saneren en spookambtenaren aanpakken? Wat zien we? Twee ministeries erbij en twee onderministers.”
“Maar dat is gedaan om de coalitiepartners te accommoderen.”
“Dan geeft men voorkeur aan z’n politieke belangen en heeft men binnen vijf dagen lak aan z’n beloften aan de kiezers, net als in 2000 toen ter wille van die landrover het ministerie van NH gesplitst werd.”
“Klopt, en ik zei: het eerste kiezersbedrog. En intussen maakt de intussen failliete landrover met maar één zetel pats boem deel uit van de coalitie en krijgt hij nog erbij twee ministerszetels toegewezen. Heeft men daarvoor gestemd? Dat is het tweede kiezersbedrog.”
“Onze Chan, our barkha bhaan, zal hem zeker in bedwang houden.”
“Ja, net zoals opa Ronald toen met z’n geboorde emmer. Bouta trapte deze ordinaire boef tenminste niet lang vóór de verkiezingen van 2015 uit de coalitie, na hem natuurlijk flink gebruikt te hebben in DNA.” 
“Tja, en die zwevende groep kiezers heeft zich weer eens laten pakken met z’n Stem Stom door de ene boevenbende door die andere te vervangen, in plaats dat ze voor vernieuwing hebben gestemd.”
“Zo is onze stemcultuur, mi no wan lasi mi steng.”
“Klopt, dit is de aard van het beestje en daarom blijven we in die vicieuze cirkel van oud geboefte ronddraaien.”
“En nu zullen we zien wie van die nieuwe partijen recht van bestaan heeft. Dat zullen die partijtjes zijn die vanaf dag 1 tot en met 25 mei 2025 de politieke ontwikkelingen kritisch becommentariëren.”
“Mang, ik vind niet dat we nu al zo negatief moeten denken over onze gloednieuwe, heldhaftige, reddende coalitie die in Lala Rookh het samenwerkingscontract heeft getekend.”
“Men heeft de huid verkocht, voordat men de beer heeft geschoten.”
“Dan geef ik Faried Kal-aur-Khan groot gelijk als die zegt aan een beller dat ‘pas als  die ambtsketen hangt over de schouders van de nieuwe president, kan je dansen en feesten. Nu kan er nog van alles gebeuren.”
“En tot op dat moment is de huidige president nog in functie, heeft hij tekeningsbevoegdheid, kan hij beslissingen nemen en afkondigen, deals sluiten, mensen binnen bepaalde staatsbedrijven op strategische posten doen benoemen en dat soort dingen.”
“Maar mijn hemel, moesten we dan wachten en treuzelen zoals in 1995 en 2010 zodat de tegenstander kon ‘inbreken’ in ons verbond en met omgekochte overlopers de macht naar zich toe kon trekken?”
“Nee, inderdaad niet, maar je moet ook niet te snel beginnen te spelen. Daarmee laat je in feite zien dat je bang bent voor ‘inbraak’ van de tegenpartij.” 
“En bij die konmakandra in Lala Rookh werden de Covid-voorschriften van o.a. social distance totaal niet in acht genomen.”
“En Lonneman vond het toch belangrijker dat ‘zijn’ mensen de rivier mochten oversteken om te komen stemmen? Kijk nu: code Rood voor Oost-Suriname. Nieuwe besmettingen. We vallen terug. We wilden toch niet luisteren?”
“En iedereen zit maar te focussen op wie op welk ministerie ‘de scepter zal zwaaien’ en de strategische posten zal bemannen, terwijl het Corona-virus binnen een week in rap tempo oprukt.”
“Maar nu wil Paars hertelling van de stemmen in Paramaribo, wat is dat nou voor een gedoe?”
“Tijd winnen om je tegenzetten voor te bereiden, vooral nu je tegenstander z’n kaarten heeft laten zien.”
“Wat voor tegenzetten? Neks no tegenzet.”
“En de VSB en de ASFA hebben gelijk: er moeten NU maatregelen worden getroffen.”
“Nou, dan zal onze ‘Li’l Iengie die maar treffen. Toch gaat hij in de oppositie, welnu, tek dya: officiële devaluatie naar één op 15 voor de U$; tek dya: subsidies op elektriciteit, water, diesel en benzine meteen afgeschaft; tek dya: onroerendgoedbelasting meteen ingevoerd; tek dya: noodtoestand afkondigen, totale lock down wegens Covid en ga zo voort.”
“Goede genade, nee. Laten we hopen dat dit niet gebeurt en dat met een rondje wegdrinken.” 
“Neks no proost!” 

Rappa
Advertenties