Volksgezondheid geeft informatie over 12e Covid-case
27 May, 21:31
foto


De man die de twaalfde Covid-19 besmette persoon is in Suriname, is op 25 mei in de avond vanuit Frans-Guyana per boot afgereisd naar Albina, deelt het ministerie van Volksgezondheid mee. 

Op 21 mei reisde de man vanuit Asisikriki naar Papaiston in Frans-Guyana, alwaar hij werd opgenomen met buikklachten. Een neus swab werd afgenomen, de Covid-19-test werd ingezet en het resultaat was negatief. De Franse artsen hebben de persoon aangeraden om met een mondkapje te lopen. De man keerde vervolgens terug naar Suriname en begaf zich op 26 mei samen met zijn moeder naar de huisarts. De arts hoorde de persoon uit en stelde het Covid-team op de hoogte dat er vermoedelijk sprake was van een positief geval. 

Vervolgens werd de test ingezet en het resultaat blijkt positief te zijn. De patiënt is opgenomen in het Regionaal Ziekenhuis Wanica. De moeder is in quarantaine geplaatst.  Bij navraag bleek dat de persoon bij de oversteek zich alleen met de bootsman bevond. De artsen in Frans-Guyana hadden de persoon geadviseerd om uit voorzorg aldoor een mondkapje op te zetten, welke door de persoon is opgevolgd. 

De afdeling epidemiologie is nu bezig met verdere contact tracing van personen.  Met deze positieve case heeft Suriname nu twee actieve Covid-19- gevallen. Het ministerie doet een beroep op de samenleving om de preventieve Covid-19- maatregelen in acht te blijven nemen en zal de gemeenschap op de hoogte blijven stellen.