Bouva: VHP is niet origineel; vertrapt auteursrechten
08 May, 00:00
foto
Melvin Bouva (vicevoorzitter DNA/NDP)


"Een campagne van een politieke partij behoort origineel te zijn met een originele boodschap naar de samenleving". Zo reageert politicus Melvin Bouva (NDP) naar aanleiding van een clip van de VHP. Deze partij staat volgens Bouva voor het overnemen van zaken uit het buitenland. Het nationalistische en het nationale is zoek bij de VHP, meent Bouva. De partij is volgens hem een kopie van het buitenland. De auteursrechten van Nike zijn ook niet gerespecteerd. De auteursrechten zijn schandelijk vertrapt. De creativiteit is zoek bij de VHP, meent de volksvertegenwoordiger. 

Bouva vindt dat het gedrag van de VHP om het werk van anderen te kopiëren, ook gebrek aan geloof in eigen kunnen en gebrek aan respect voor het product van een ander toont. Politiek vertaald, vraagt de politicus zich af of dit ook verwacht moet worden een partij die regeerverantwoordelijkheid wil hebben. Bouva merkt op dat de NDP daarentegen bewezen heeft een campagne te voeren door en voor Surinamers. "Er is een duidelijke boodschap naar Surinamers, daarom komt de boodschap van de NDP over," stelt Bouva. Hij merkt op dat dit niet de eerste keer is dat de VHP campagnes overneemt van anderen. Deze partij is niet origineel maar is nep, meent de politicus. "Nu kan het volk zelf zijn oordeel vellen". 

VHP-voorzitter Chan Santokhi begrijpt niet waar Bouva het over heeft. Hij benadrukt dat de partij steeds de boodschap heeft om hoop en geloof te hebben in eigen kracht. "We kunnen Suriname alleen maar redden als we geloof hebben in eigen kunnen. Daarbij worden we voortdurend geïnspireerd door anderen, zowel binnen als buiten Suriname. Zo is de recente commercial gemaakt vanuit die krachtige boodschap van hoop en het geloof in eigen kracht. Die inspiratie hebben we vertaald naar eigen voorbeelden in de Surinaamse context," stelt Santokhi om een reactie gevraagd tegenover Starnieuws. Hij vindt dat gezien het succes van de video, de NDP zich bedreigd voelt. 

Santokhi vindt dat de NDP het accent wil verleggen van de vele vragen die er zijn in de samenleving. Er kan geen antwoord gegeven worden over waar alle gelden van het land naar toe zijn. De NDP houdt verdachten de hand boven het hoofd. Santokhi merkt op dat NDP zelfs de slogan 'Yes we can' van de campagne van de toenmalige presidentscampagne van Barack Obama overgenomen heeft. Ook de hand van 'nog vijf' is niet origineel. Overigens heeft de VHP een 'disclaimer' gezet bij de video. De VHP gaat onverstoorbaar verder met haar campagne en inspiraties van nationale en internationale helden worden meegenomen en gebruikt. 

Bouva vindt dat een handpalm niet uniek is. Iedereen kan een handpalm op een handpalm plaatsen. Hij ziet daar geen enkel probleem in. Maar een ruim twee minuten durende video, waarin alles haarscherp is overgenomen, is heel wat anders. "Men moet geen spijkers op laag water zoeken", meent Bouva. VHP probeert volgens hem het accent te verschuiven. Een hele campagne is door de VHP overgenomen van een internationaal bedrijf. De VHP moet niet de ernstige blunder en gebrek aan respect voor het intellectueel eigendom van anderen goed praten. 
Advertenties