Column: Oorverdovende stilte!
23 Apr, 00:59
foto


Voetbalminnend Suriname is het afgelopen jaar door Natio en staf, getrakteerd op kwalitatief goed voetbal. Dit resulteerde in de plaatsing voor de editie van de Goldcup 2021. De eindzege op dit voor de regio prestigieus toernooi, zou volgens de optimistische bondscoach Dean Gorré, haalbaar zijn met de komst van een aantal in Europa acterende professionals. Deze professionals met Surinaamse roots zijn er op gebrand om Suriname te vertegenwoordigen. De meesten van hen moesten echter nog de goedkeuring krijgen van de internationale voetbal federatie FIFA. 

Dit proces kan naar zeggen van Gorré enkele maanden duren en zou de wedstrijd die in maart gespeeld zou worden tegen Grenada, te vroeg voor hen komen. De bondscoach heeft volgens eigen zeggen veel gekwalificeerde voetballers gepolst en staan er op verschillende posities spelers te popelen om Natio te versterken. Deze ontwikkeling is toe te juichen, want de meeste landen maken gebruik van spelers in professionele competities, om hen op eindtoernooien te vertegenwoordigen. Gorré is dus een belangrijke schakel in het geheel, want hij heeft het vertrouwen van de spelersgroep die bij Natio moet aansluiten. 

Aangezien Gorré de brug is tussen de lokale spelers en de spelers in Europa, is het wenselijk dat er zo snel mogelijk duidelijkheid wordt gegeven over het al dan niet verlengen van zijn contract als bondscoach. Partijen zouden naar verluid om de tafel gaan om te komen tot een eventuele contractverlenging, maar sindsdien is het oorverdovend stil rondom Gorré. Nu alles zo een beetje stil ligt, zou het bestuur van de Surinaamse Voetbal Bond moeten overgaan tot verlenging van het contract, zodat er niet onnodig tijd verloren gaat in aanloop naar de interlands. Never change a winning team geldt vooral in de sport, dus hoeft men bij de SVB niet te proberen opnieuw het wiel uit te vinden. 

De Surinaamse voetbalbaas moet nu eindelijk spijkers met koppen slaan en voor het geval hij dat al gedaan heeft, moet hij de gemeenschap informeren. Het heeft geen zin te gaan experimenteren met andere coaches, want Dean is al goed op weg. Wie garandeert ons dat de nieuwe coach van wanten weet en de klik heeft met de groep hier en de groep overzee? Suriname heeft in de voorbije jaren genoeg tijd verloren met wisselende coaches. 

De tweede aanstelling van Gorré als bondscoach kan tot dusver zeker succesvol genoemd worden. Natio  is er op vooruit gegaan en heeft het publiek na jaren weer iets gegeven om over te juichen. Ook heeft de organisatie erom heen, stappen vooruit gemaakt, hoewel er nog ruimte is voor verbetering. De totale organisatie was in een bepaalde drive en leek de wereld aan te kunnen. De Covid-19 maatregelen kunnen beslist een setback genoemd worden in de voorbereidingen van Natio op meetmomenten die in de planning waren. 

Volgens Gorré heeft hij de spelers opdrachten gegeven die ze in hun eigen omgeving moeten uitvoeren om niet uit vorm te geraken. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan, want het vereist een ijzeren discipline om in je eentje te blijven trainen, zonder dat de hervatting van de competitie concreet in zicht is. Dat Dean een professional is en grote invloed heeft op de spelersgroep, eist geen betoog, maar de tijd zal het leren als hij erin geslaagd is zijn werkhouding op de voetballers over te brengen.

Feit is dat Gorré niet bij de pakken neerzit en naar mijn gevoel de aangewezen persoon is om het traject naar de Goldcup en WK-kwalificatie verder af te werken. Hij kent ook de wegen die bewandeld moeten worden om te komen tot een international clearance, zodat de spelers gerechtigd zijn om voor Suriname uit te komen. Het laatste woord in deze ligt echter bij de hoogste voetbalbaas van Suriname. Welk besluit er ook genomen wordt, laat het gauw gebeuren, zodat er niet onnodig vertraging optreedt in de voorbereiding. Informeer de gemeenschap zo spoedig mogelijk over het besluit, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Gaat de bond verder met Gorré? Is de internationale clearance van de groep overzee reeds een feit? Ik begrijp dat de meeste zaken stil liggen, maar administratieve zaken zouden wel afgehandeld moeten worden. Bondsvoorzitter ik roep u op het voetbalminnende publiek te informeren!

Mireille Hoepel

Tuesday 04 August
Monday 03 August
Sunday 02 August