Covid-19: Geen nieuwe gevallen; bezorgdheid blijft
18 Apr 2020, 02:26
foto
De thuisquarantaine is afgeschaft. Niemand is meer in thuisquarantaine. Wie het land binnenkomt gaat uitsluitend in overheidsquarantaine.


Thuisquarantaine is afgeschaft. Wie voortaan het land binnenkomt, gaat uitsluitend in overheidsquarantaine, waar nog 41 personen zich bevinden. In het weekend worden nog mensen ontslagen. Er zijn geen nieuwe gevallen sinds 31 maart in Suriname. Maandag komt de eerste repatriëringsvlucht uit Nederland met 200 ingezetenen. De SLM voert de vlucht uit onder richtlijnen van Volksgezondheid, waarbij ook artsen aan boord zullen zijn. Een deel van de mensen dat bij KLM geboekt was, wordt tegen betaling van 700 euro vervoerd. Zij kunnen declareren bij KLM.

Tijdens de persconferentie vrijdag is het managementteam Covid-19 uitgebreid ingegaan op de terugkeer van de mensen uit Nederland. De directeur van Volksgezondheid, Cleopatra Jessurun, deelde mee dat op de vlucht 'verdachte cases' niet worden toegelaten. Geadviseerd is door het ministerie om de twee weken quarantaine eerst af te werken, voordat een tweede vlucht wordt uitgevoerd. Op basis van het verloop zal dan verder beslist worden. Alle voorbereidingen zijn getroffen om de mensen op te vangen en hen alles wat ze nodig hebben tijdens de quarantaine-periode, te geven. Dit is geheel op kosten van de overheid. 

Op de persconferentie heeft infectioloog Stephen Vreden een presentatie gehouden. Tot nu toe zijn er 10 gevallen in Suriname gediagnosticeerd. De besmetting heeft plaatsgevonden door mensen die uit Nederland en de Verenigde Staten zijn gekomen. Eén persoon is overleden en zes zijn genezen. Nog drie mensen zijn opgenomen, maar hun situatie is stabiel. Al meer dan twee weken zijn er geen nieuwe cases. Het is belangrijk dat de afstand van 2 meter en de hygiëne maatregelen worden gehandhaafd. 

Het bewaken van de grenzen met vooral Guyana en Frans-Guyana is essentieel. De situatie blijft zorgelijk. Voorkomen moet worden dat er ongecontroleerde verspreiding plaatsvindt. Als 3% van de bevolking geïnfecteerd raakt, is dat 22.000 personen. Van dit aantal zullen 4.500 personen in het ziekenhuis belanden, waarbij 1125 in intensive care moeten. Het aantal doden zal ongeveer 560 zijn. Suriname kan deze aantallen niet verwerken. Het zou volgens Vreden een ramp worden voor Suriname.  

De directeur Nationale Veiligheid, Danielle Veira, en NCCR-coördinator Jerry Slijngard deelden mee dat er een goed gesprek is gevoerd door president Desi Bouterse met het traditioneel gezag. De gezagdragers hebben alle medewerking toegezegd en willen geen Covid-19 in hun dorpen. De grensbewaking is behoorlijk opgevoerd. De communicatie met het binnenland is opgevoerd en de protocollen worden verder uitgewerkt. 
Advertenties