Voorlopig geen repatriatie; opschudding over quarantaine-besluit
07 Apr 2020, 00:00
foto
Veel mensen zijn intussen ontslagen uit quarantaine. Er zijn geen besmette mensen bijgekomen. Vandaag zullen ingezetenen die uit Aruba gekomen zijn, worden gescreend.


Het Covid-19 Managementteam heeft besloten dat niemand meer in thuisquarantaine mag. Er zullen tot nader order ook geen ingezetenen, waaronder uit Nederland, vervoerd worden. Alles moet volkomen in orde zijn, voordat de mensen die gestrand zijn, naar huis gehaald worden. Dit heeft directeur Nationale Veiligheid, Danielle Veira, meegedeeld maandagmiddag tijdens de Covid-19 update. Mensen die ondergebracht waren in Zorghotel en Residence Inn zijn verrast door de mededeling. Zij hadden hun koffers ingepakt om naar huis in quarantaine te gaan. 

Er ontstond een behoorlijke consternatie over de nieuwe situatie. Er is een hele discussie ontstaan, omdat Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) de mensen die naar huis mochten al gescreend had. Op gegeven moment is NCCR-coördinator Jerry Slijngard ter plekke gekomen en heeft de mensen uitgelegd waarom niemand meer in thuisquarantaine mag. Besloten is dat voortaan iedereen om logistieke redenen in overheidsquarantaine blijft. 

Er was ook een hele discussie ontstaan over het betalen van SRD 9.500 voor bewaking thuis. Veira legde uit dat hierin ook chemische toiletten voor 14 dagen en beschutting voor de wacht ter plekke, inbegrepen was. Er is met vier bedrijven gesproken en met overige bedrijven waren er ook afspraken gemaakt. Die zijn afgezegd omdat besloten is dat iedereen in overheidsquarantaine blijft. Nadat mensen toch weg wilden, zei Slijngard dat ze kunnen gaan, maar dan is hij niet meer in functie. Onduidelijk is hoe de situatie verder is afgelopen. Tot laat waren de mensen nog in de lobby aan het discussiëren. 

De mensen zijn bijzonder ontevreden over de gang van zaken. Ook de faciliteiten zouden te wensen overlaten. Veira merkte op dat de basisfaciliteiten in orde zijn. Mensen mogen van huis uit van alles laten komen om de quarantainetijd aangenamer te maken. 
Advertenties

Tuesday 05 July
Monday 04 July
Sunday 03 July