Uitstel TUI-vlucht ramp voor groente-exporteurs
05 Apr, 14:30
foto
De ladingen groenten worden klaargezet voor export vanuit de luchthaven Zanderij.


Zes ton verse groenten moesten vier exporteurs gistermiddag terughalen van de Johan Adolf Pengel Luchthaven Zanderij, omdat de TUI-vlucht naar Amsterdam met 48 uur werd vertraagd. Een technisch mankement is de oorzaak van de vertraging. De vlucht is nu geprogrammeerd voor later vanmiddag.

De vier exporteurs die ladingen hadden op Zanderij hebben gisteren dus hun groenten die ze vrijdag hadden aangeleverd, opgehaald. Er komt een andere TUI-toestel met het onderdeel voor het defecte toestel. En met het tweede toestel gaat de lading vanmiddag mee. Er gaan ook passagiers mee op de vlucht, zegt Swami Girdhari, secretaris van de Vereniging Exporteurs Agrarische Producten Suriname aan Starnieuws. Hij heeft dat vernomen van de manager van Surair Air Cargo Suriname, de afhandelaar op Zanderij en het dochterbedrijf van de SLM.

De exporteurs hebben vandaag dus weer een nieuwe lading groenten aangeleverd voor de export naar Nederland. Girdhari wijst op de inkomstenderving van de exporteurs in deze al moeilijke tijd voor de landbouwsector. Hij schat dat de lading tussen de 4.000 en 5.000 euro waard is. Er is bij deze lading dus sprake van een dubbele afhandeling, legt hij uit. Ook gelden er hogere vrachttarieven per kilo. Exporteurs nemen dat op de koop toe, omdat een groot deel van de lokale markt is komen weg te vallen door de beperkingsmaatregelen in verband met het coronavirus.

Verse groenten in dozen, zijn klaar om ingeladen te worden voor export.

Landbouwers kunnen hun kosten nergens verhalen en nu de verkoop ook met bijna tweederde is teruggelopen, ziet het er niet rooskleurig uit voor de sector. Ook lokale bedrijven die groenten en fruit afnemen, hebben hun behoefte sterk teruggebracht.