Ecuador 'worstelt' met doden
01 Apr 2020, 23:08
foto
Lijken in de gang van een hospitaal in Guayaquil, Ecuador. (Foto: Twitter/@FernandezBrito)


De Ecuadoraanse autoriteiten zeiden maandag dat ze het verzamelen van lijken zouden verbeteren. Vertragingen door de snelle verspreiding van het nieuwe coronavirus hebben ertoe geleid dat gezinnen in sommige gevallen dagenlang het lichaam van hun geliefden in huis moesten gehouden.

Inwoners van Guayaquil, de grootste stad van Ecuador, hebben geklaagd dat ze de overblijfselen van familieleden niet kunnen weggooien vanwege strikte quarantaine- en avondklokmaatregelen om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Vorige week zeiden de autoriteiten dat ze 100 lijken uit huizen in Guayaquil hadden verwijderd.

Maar vertragingen bij het verzamelen van lichamen in het Andes-land waren maandagmiddag duidelijk in het centrum van Guayaquil, waar het lijk van een man op een stoep lag onder een blauw plastic laken, volgens een Reuters getuige. Ecuador heeft  2.301 gevallen van het virus en 79 doden gemeld.

De politie zei dat de man was ingestort terwijl hij in de rij stond te wachten om een  ​​winkel binnen te gaan. Reuters kon de identiteit van de man of de oorzaak van zijn dood niet achterhalen. Uren later op maandag was het lichaam verwijderd.

"De bedoeling van de regering is dat iedereen die tegenwoordig in Guayaquil overlijdt, niet alleen degenen die zijn overleden aan Covid-19, een waardige begrafenis kan krijgen", vertelde vicepresident Otto Sonnenholzner maandag aan verslaggevers. De autoriteiten kondigden ook aan dat ze een task force zouden oprichten voor het verzamelen en begraven van de doden. Humanitaire noodvluchten zijn opgeschort voor Ecuadoranen die vanwege reisbeperkingen in het buitenland waren gestrand en naar het land wilden terugkeren.

Meer dan 70% van de coronavirusgevallen van het land, één van de hoogste aantallen in Latijns-Amerika, bevindt zich in de zuidelijke provincie Guayas, waar Guayaquil is gevestigd. Luiggi Ponce, een 22-jarige die in een arbeiderswijk van de stad woont, gelooft dat zijn oom, die vier dagen geleden stierf, besmet was. Het lichaam is nog steeds in zijn huis, waar vijf kinderen en zeven volwassenen wonen. "Hij had longontsteking, hij had koorts, hij kon niet ademen, hij had alle symptomen", zei Ponce telefonisch. "Het lichaam is verpakt in plastic. Het hele huis ruikt vies."

Lokale media hebben beelden uitgezonden van lange rijen buiten begraafplaatsen in Guayaquil van mensen die begrafenis zoeken voor overleden familieleden. Sebastian Barahona, coördinator van de National Federation of Funeral Homes, zei dat Guayaquil in maart ongeveer vijf keer zoveel doden zag als in een normale maand. "De responscapaciteit is niet voorbereid op wat deze noodsituatie vereist", zei Barahona.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March