VS schetst voorstel voor overgangsregering in Venezuela
01 Apr, 07:48
foto
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, tijdens een persconferentie. (Foto: Reuters)


De regering-Trump heeft dinsdag een voorstel onthuld voor de opheffing van de sancties in Venezuela in ruil voor de oprichting van een overgangsregering voor het delen van de macht. De overgangsregering zou moeten bestaan uit oppositieleden en de socialistische partij van president Nicolas Maduro.

Nu Venezuela onder druk staat door lage wereldolieprijzen, een zich uitbreidende pandemie van het coronavirus en een Amerikaanse economische drukcampagne, verlegt Washington zijn aanpak om nieuwe verkiezingen voor dit jaar te stimuleren zodra dit jaar de politieke crisis daar stopt.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, kondigde formeel het 'Democratic Transition Framework' van de regering aan voor Venezuela. Het raamwerk biedt voor het eerst een 'systematische opheffing' van strenge Amerikaanse sancties, ook voor de sector van de essentiële olie, als Maduro en zijn bondgenoten samenwerken.

Maar het zal geen gemakkelijke taak zijn om Maduro op het pad van politieke verzoening te brengen. Hij houdt de macht vast ondanks de escalatie van de Amerikaanse inspanningen om hem te verwijderen en heeft niet de bereidheid getoond om serieus te onderhandelen over het beëindigen van zijn bewind.

Het initiatief komt minder dan een week nadat de Amerikaanse regering een meer confronterende aanpak heeft aangenomen, waarbij Maduro en meer dan een dozijn andere huidige en voormalige Venezolaanse topfunctionarissen worden aangeklaagd voor "narco-terrorisme". Maduro heeft die beschuldigingen afgedaan als vals en racistisch.

Het uithoudingsvermogen van Maduro is een bron van frustratie geworden voor president Donald Trump, hebben Amerikaanse functionarissen privé gezegd. Maduro behoudt de steun van het leger, maar ook van Rusland, China en Cuba.

Maar de regering-Trump hoopt op een olie-geschil tussen Rusland en Saudi-Arabië dat heeft bijgedragen tot de scherpe daling van de olieprijs - de belangrijkste financiële levenslijn van Maduro -. De groeiende dreiging van het coronavirus zal volgens Washington Maduro en zijn loyalisten flexibeler maken.

"Het regime staat nu zwaarder onder druk dan ooit tevoren," vertelde Elliott Abrams, de speciale vertegenwoordiger van de VS voor Venezuela, aan het persbureau Reuters. "Misschien leidt deze druk tot een serieuze discussie binnen het regime…."

Saturday 30 May
Friday 29 May
Thursday 28 May