VS klaagt Maduro aan voor 'narco-terrorisme'
26 Mar, 13:49
foto
De Venezolaanse president Nicolas Maduro tijdens een persconferentie in het Miraflores Palace in Caracas, Venezuela. (Foto: Reuters)


De Amerikaanse regering heeft donderdag, vandaag, de Venezolaanse president Nicolas Maduro en andere Venezolaanse topfunctionarissen aangeklaagd voor "narco-terrorisme". Het is de jongste actie van de drukcampagne van de regering-Trump tegen de Venezolaanse leider.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een beloning uitgeloofd van maximaal US$ 15 miljoen voor informatie die kan leiden tot de arrestatie en veroordeling van Maduro. De Venezolaanse leider is sinds 2013 aan de macht.

Procureur-generaal William Barr kondigde aanklachten tegen Maduro aan. Maduro wordt al geconfronteerd met Amerikaanse sancties en is het doelwit geweest van een Amerikaanse poging om hem van de macht te verdrijven.

Het ministerie van Informatie van Venezuela heeft nog niet gereageerd op de aanklachten. Barr beschuldigt Maduro en zijn medewerkers van samenzwering met een dissidente factie van de linkse Colombiaanse guerrillagroep FARC "om de Verenigde Staten te overspoelen met cocaïne".

"Terwijl het Venezolaanse volk lijdt, vult deze kliek ... zijn zakken", zegt Barr over Maduro en de meer dan een dozijn anderen die zijn aangeklaagd. Ze omvatten de minister van Defensie van Venezuela en de opperrechter van het hooggerechtshof van het land.

De aanklacht, een zeldzame Amerikaanse actie tegen een zittende buitenlandse staatshoofd, markeert een ernstige escalatie tegen Maduro door Washington in een tijd waarin sommige Amerikaanse functionarissen privé hebben gezegd dat president Donald Trump steeds meer gefrustreerd raakt over de resultaten van zijn Venezuela-beleid.

De Verenigde Staten en tientallen andere landen hebben oppositieleider Juan Guaido erkend als de legitieme president van het land. Maar Maduro is aan de macht gebleven, gesteund door het leger van het land en door Rusland, China en Cuba.

Amerikaanse functionarissen beschuldigen Maduro en zijn medewerkers al lang van een 'narco-staat' en zeggen dat ze de opbrengsten van de drugshandel hebben gebruikt om de verloren inkomsten van een Venezolaanse oliesector die zwaar is gesanctioneerd door de Verenigde Staten, op te vangen. De aanklachten zijn gedaan in New York, Florida en Washington.
Advertenties