NCCR-coördinator zegt 'sorry'; vraagt begrip
23 Mar 2020, 00:43
foto
Kolonel Jerry Slijngaard, coördinator van NCCR. (Foto: René Gompers)


De eerste week van de strijd tegen het Coronavirus (week 1), is niet vlekkeloos gegaan, vooral bij de quarantaine van ingezetenen die uit het buitenland zijn teruggehaald. De overheid en samenwerkende organisaties verontschuldigen zich daarvoor. “Wij bieden onze verontschuldigingen aan voor alles wat in de uitvoering van de werkzaamheden eventueel fout is gegaan, en aan de mensen zich niet prettig hebben gevoeld tijdens de perioden dat wij bezig zijn geweest,” verwoordt Jerry Slijngaard, coördinator van NCCR. 

“Maar we vragen ook begrip, dat de mensen die de gelegenheid hebben gehad om terug te komen naar Suriname ook een beetje meewerken,” voegt hij eraan toe. “Want weet u, we hebben alles erin gezet om u terug te krijgen naar huis. Het enige wat wij vragen is dat u met ons meewerkt. De situatie is totaal nieuw, voor Suriname en de wereld. We kunnen ook niet altijd afkijken van de wereld want de wereld heeft ook geen ervaring met Covid-19. Ze doen nu pas ervaring op. We gaan wel leren van de ‘best practices’ maar gaandeweg Sranan mus mek en eigi pasi.”

De landgenoten die uit het buitenland terug zijn gehaald waren verplicht in quarantaine te gaan. Maar de plekken, Emile de la Fuente stadion en het Zorghotel, bleken niet adequaat genoeg te zijn. Het regende van klachten, de mensen in quarantaine hebben hun ervaringen op social media gedeeld. Zo zou er onder andere problemen zijn met de voeding, de sanitaire en andere (basis) voorzieningen. Er is heftige kritiek gekomen. Op gegeven moment is beslist om al die mensen naar huis te sturen; zij mochten zich van de deskundigen thuis afzonderen. 

Slijngaard benadrukt dat de overheid niet gezwicht is voor de klachten. “Het motief is duidelijk geweest,” merkt hij op. “Er zijn voorwaarden gesteld. Op basis daarvan zijn er controles gedaan bij de mensen thuis. En toen alles op een rij was gezet en voldeed aan alle vereisten, heeft het medisch team besloten dat zij thuis hun quarantaine mogen doen. Het motief is dus niet geweest omdat er geen brood was.”  Slijngard roept de landgenoten op die terugkeren uit het buitenland om geduld te betrachten en mee  te werken. Het gaat om een nieuwe situatie in Suriname en de wereld stelt hij.

Op de persconferentie zondag is ook gebleken dat niet iedereen die uit het buitenland komt in quarantaine hoeft. Infectieloog Stephen Vreden  en Cleopatra Jessurun, directeur van Volksgezondheid, hebben meegedeeld dat personen uit een ‘laag risico’ gebied niet voor twee weken afgezonderd hoeven te worden. ‘Low Risk’ landen zijn de landen waar de ziekte is geïmporteerd. Cuba is een ‘low risk’ gebied; net als in Suriname gaat het daar om geïmporteerde gevallen. Guyana is een ‘high risk’ country. Daarom zijn de mensen die uit het buurland zijn gekomen in quarantaine geplaatst, deelt Jessurun mee. 

Minister Elias van Volksgezondheid is samen met 50 Cubaanse gezondheidswerkers vrijdag aangekomen. Zij moesten verplicht in quarantaine. De vertegenwoordiger van PAHO/WHO, Karen Bell, heeft benadrukt dat Cuba nog steeds ‘low risk’ is en niet een hoog risico land zoals eerder aangenomen. “Dus de situatie van de mensen die uit Cuba zijn gekomen is veranderd,” merkt Slijngaard op. Op de vraag of Elias gewoon weer aan het werk gaat en de 50 gezondheidswerkers nu actief zullen zijn in de zorg, is er geen antwoord gekomen. 

René Gompers
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April