Doekhie: Waidoe wilde als 26e coalitielid power play tonen
22 Mar 2020, 02:27
foto
Assembleelid William Waidoe vrijdagavond in De Nationale Assemblee.


Assembleelid Rachied Doekhie (NDP) meent dat collega William Waidoe munt wilde slaan uit de situatie tijdens de vergadering over aanpassing van de wet over geldwisselkantoren. Hij was het 26e coalitielid en dacht power play te kunnen spelen door mee te delen dat hij niet later dan 23.00 uur zou vergaderen. "Hij dacht zeker dat ik niet meer zou komen, maar ik had de presentielijst vroeg getekend en volgde de vergadering vanuit een andere locatie en zou terugkomen wanneer er gestemd zou worden, zegt Doekhie in gesprek met Starnieuws. Assembleevoorzitter Jennifer Simons had ook meegedeeld dat met het oog op het Coronavirus niet alle leden in de zaal plaats zouden nemen. 

Waidoe deelde tijdens de vergadering die heel lang duurde en laat was begonnen mee dat hij op zijn gezondheid moet letten. "Ik heb keer op keer gezegd dat als jullie dat niet willen doen, is voor jullie rekening". De vergadering werd op dat moment geleid door vicevoorzitter Melvin Bouva. "Daar mag u voor kiezen, lid Waidoe, niemand zal u beperken. Als u weg wil gaan, staat u daartoe vrij. Maar dat betekent niet dat de vergadering niet op de uitgezette lijn voortgaat", stelde Bouva. 

Zoals door Waidoe aangekondigd, verliet hij het Assembleegebouw na 23.00 uur, 25 coalitieleden achterlatend. De oppositie was eerder uit protest vertrokken. Doekhie merkt op dat hij daarna terug is gekeerd waardoor de vergadering gewoon kon worden voortgezet. De NDP-fractie had besloten de wet hoe dan ook af te ronden onder aanvoering dat dringende ordening van het valutaverkeer nodig is. De protesten van de oppositie over dat de wet compleet veranderd is en dat stakeholders die hun mening gegeven hebben over het ontwerp, misleid zijn door de wijzigingen die achteraf aangebracht zijn. De coalitie vindt dat de wet juist in het voordeel werkt van 'de kleine man' en dat alle goederen en diensten nu in SRD worden geprijsd. Ook zal er één koers zijn die door de Centrale Bank van Suriname wordt bepaald. 

Doekhie merkt op dat Waidoe wist dat Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan door het vonnis dat geveld is de vergadering niet zouden bijwonen. Hier maakte hij misbruik. "Maar we hebben de wet die belangrijk is voor de ordening van het valutaverkeer in orde kunnen maken. Deze wet is nodig om de rust te brengen op de valutamarkt en de koers te beheersen," zegt Doekhie. Hij blijft erbij dat Waidoe zijn kracht in Nickerie nog moet tonen, want volgens Doekhie heeft hij nog niet veel mensen op eigen kracht op de been kunnen brengen. 
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April