Italië: Leger haalt corona-doden uit overweldigde stad
19 Mar, 11:36
foto
Een colonne legervoertuigen met lijken van personen die zijn overleden aan Covid-19 verplaatst zich door het centrum van Bergamo, Italië. (Twitter@rumbopropio)


Italië beval het leger om lichamen van personen die waren overleden door het corona-virus te verplaatsen uit de noordelijke stad Bergamo. Het is het centrum van de uitbraak van het coronavirus in Italië waar de begrafenisdiensten en het crematorium de toestroom van lijken niet meer aankunnen. De lijken worden afgevoerd naar andere plaatsen in het land.

Een video gemaakt door de lokale bevolking in Bergamo, ten noordoosten van Milaan, en getoond op de website van de lokale krant Eco di Bergamo, toonde een lange rij militaire vrachtwagens die 's nachts door de straten reden en doodskisten verwijderden van het crematorium van de stad.

Een woordvoerder van het leger bevestigde donderdag dat 15 vrachtwagens en 50 soldaten waren ingezet om lichamen naar naburige provincies te verplaatsen. Eerder hadden lokale autoriteiten in Bergamo hulp gevraagd voor crematies gedaan nadat het lokale crematorium was overweldigd door de toestroom. De lichamen worden getransporteerd naar andere crematoria in andere steden en plaatsen in het land. Na de crematie wordt de as teruggebracht naar Bergamo.

Italië registreerde woensdag met 475 doden de grootste stijging van het aantal doden per dag. Het totaal aantal doden door het coronavirus steeg daarmee tot bijna 3.000. Alleen al in de regio Lombardije vielen meer dan 300 doden, waar Bergamo, de zwaarst getroffen provincie met meer dan 4.000 gevallen, zich bevindt.

Italië ging voor andere landen in Europa virtueel op slot, maar met nog steeds stijgende gevallen overweegt de regering nog strengere maatregelen die de beperkte hoeveelheid buitenbeweging die momenteel is toegestaan, verder zouden beperken.

Verlengen maatregelen
De krant Corriere della Sera citeerde vandaag, donderdag, premier Giuseppe Conte, die zei dat de regering de deadline zou verlengen voor de huidige noodmaatregelen om scholen en veel bedrijven te sluiten. Door de maatregelen worden de meeste winkels momenteel gesloten tot ten minste 25 maart en scholen tot 3 april. Conte heeft niet gezegd tot hoelang de maatregelen zullen worden verlengd.

Ambtenaren hebben gezegd dat er strengere maatregelen nodig zouden kunnen zijn, omdat te veel mensen het bevel om thuis te blijven voor alle essentiële doeleinden niet respecteren en duizenden nog steeds ziek worden.

De beelden van de colonne legervrachtwagens die de lichamen transporteerden onderstreepten de mate waarin de gezondheidsdiensten in de zwaarst getroffen noordelijke regio's van Italië door de crisis tot het uiterste zijn uitgerekt.

Giacomo Angeloni, de lokale ambtenaar van begraafplaatsen in Bergamo, zei eerder deze week dat het crematorium de klok rond werkte en ongeveer 24 lichamen per dag afhandelde, bijna tweemaal het normale maximum. Hij zei dat het crematorium dat niet kon bijhouden.

Met overvolle mortuaria zijn de kerkbanken van de crematoriumkerk verwijderd om ruimte te maken om tientallen doodskisten te leggen, maar er komen er elke dag meer bij.

De provinciale gouverneur van Lombardije, Attilio Fontana, zei dat artsen en verpleegkundigen in de ziekenhuizen in de regio aan hun limiet stonden. "Ik maak me zorgen over de mogelijkheid dat ze fysiek en psychologisch kunnen bezwijken, want als ze zouden bezwijken, zou het echt een ramp zijn", vertelde Angeloni aan Radio Capital.

In Lombardije zijn bijna de helft van de ruim 30.000 besmettingen in Italie vastgesteld. Angeloni zegt dat het moment nadert dat zieken geen behandeling meer kunnen krijgen. De besmettingen nemen niet af in de regio. "Ze blijven hoog."
Advertenties