Column: De lockdown party is over... (update)
17 Mar, 00:59
foto
President Desi Bouterse


President Desi Bouterse moet zijn batterij behoorlijk hebben opgeladen in het bos- en waterrijke natuurgebied. Sinds vrijdag de 13e heerst er een crisissituatie in Suriname. Het staatshoofd heeft niet de moeite genomen om de natie toe te spreken in deze zeer moeilijke tijd. Het land is in een lockdown en het openbare leven is nagenoeg lam komen te liggen. In een paniekreactie begonnen velen te hamsteren. Wereldwijd wordt de situatie steeds erger. 

De gezondheidssituatie en de precaire financiële middelen vragen alle aandacht. Het is de hoogste tijd dat president Desi Bouterse zich ook gaat houden aan de protocollen die door de regering zijn uitgevaardigd, want volgens de video's en foto's die op Facebook te zien zijn, maakt het staatshoofd zich daar totaal niet druk om. Leiders horen het goede voorbeeld te geven, ook al zijn ze in het binnenland en zijn ze "van minuut tot minuut betrokken bij de situatie", zoals vicepresident Ashwin Adhin dat meedeelde. In zo een grote crisis hoorde de president zijn binnenlandse missie af te breken om vanuit het bestuurscentrum persoonlijk leiding te geven aan de situatie.

De regering heeft diverse preventieve maatregelen getroffen met als doel de verspreiding van het nieuwe coronavirus, Covid-19, zoveel mogelijk tegen te gaan. Veel particulieren hebben ingespeeld op de situatie en allerlei methoden bedacht om zich aan te passen. Openingstijden zijn ingekort en voorzorgsmaatregelen zijn genomen, opdat geen grote groepen mensen zich in een ruimte bevinden. Gelukkig vinden de updates van het nationaal management team nu plaats in het Perscentrum waar er meer ruimte is. Het goede voorbeeld is belangrijk, want het gaat om een zeer serieuze aangelegenheid. 

Steeds meer mensen beginnen te beseffen - zeker ook door de situatie wereldwijd - dat Covid-19 niet onderschat moet worden, nu de PAHO vastgesteld heeft dat het om een pandemie gaat. Voor Suriname is het van belang dat de preventie van dien aard is dat er geen besmettingen plaatsvinden. Mensen die uit het buitenland komen, moeten - hoe onprettig dat ook is - in quarantaine. Veel mensen die gestrand zijn, willen naar huis. Niet iedereen heeft middelen om langer dan gepland in het buitenland te vertoeven. De vp, directeur van Volksgezondheid, Cleopatra Jessurun en NCCR-directeur Jerry Slijngaard legden uit dat thuis quarantaine goed mogelijk is als iedereen zich houdt aan de afspraken. En overste Veira stelde dat nationale veiligheid ieders verantwoordelijkheid is. Maar toch heeft ze gehoord dat er een lockdown-party is gehouden! De Zonen van Hermandad komen eraan...

Covid-19 gaat iedereen aan, ongeacht politieke kleur. Er is al contact, zei de vp, met maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. Eén van de eerste taken van de president moet worden om consultaties te houden met alle politieke partijen, de sociale partners en maatschappelijke organisaties om op het hoogste niveau afspraken te maken om corona te lijf te gaan. Iedereen moet eraan meewerken om ervoor te zorgen dat de situatie volledig wordt beheerst. De bereidheid is al getoond. Nu is het een kwestie van verder leiding geven aan de crisis. Het wachten is op het staatshoofd die de acties moet ondernemen zoals het hoort in zo een enorme crisis waar ook de economie verlamd is. Hoewel de registratie van politieke partijen begonnen is bij het Centraal Hoofdstembureau, moet nu iedereen tonen dat Suriname op de eerste plaats komt. Alle lockdown-party's, ook in het binnenland, zijn over.

Nita Ramcharan
Advertenties

Saturday 24 October
Friday 23 October
Thursday 22 October