VHP schrijft zich als eerste partij in bij CHS
16 Mar 2020, 14:10
foto
VHP-secretarissen Ganeshkoemar Kandhai en Stanley Dijksteel bieden de documenten aan aan Eugene Merkus, voorzitter van het Centraal Hoofdstembureau. (Foto's: Raoul Lith)


De VHP heeft zich al eerste geregistreerd voor de verkiezingen van 25 mei 2020. Een deel van het hoofdbestuur onder leiding van partijvoorzitter Chan Santokhi, heeft zich aangemeld bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS). Behalve tegen het coronavirus heeft de oranje partij ook maatregelen getroffen tegen mogelijke overlopers. Hen staat een boete van US$ 3 miljoen te wachten en de zetel blijft bij de partij. 

Santokhi heeft na de registratie uit de doeken gedaan wat de partij van plan is te doen de komende tijd. De maatregelen tegen het coronavirus maken het onmogelijk om grote bijeenkomsten te organiseren. Sociale media biedt wat uitkomst, deelt hij mee. Al de kandidaten op verschillende niveaus zullen binnenkort officieel bekend zijn. De huidige lijsten kunnen gewijzigd worden. Kandidaten moeten ook nog een contract tekenen met de partij.


Partijtoppers wachten op twaalf uur om de stukken in te dienen. 

“De overeenkomst houdt in dat de kandidaat geen afstand zal doen van de VHP, dat deze niet zal overlopen of een aparte fractie gaat vormen,” licht Santokhi toe. “En als hij dat toch doet, is er een boete beding in opgenomen van 3 miljoen Amerikaanse dollar. We willen hiermee aangeven dat we heel serieus zijn met de stemmen van onze kiezers. De kiezer moet 100 procent zeker zijn dat de kandidaat na de verkiezingen niet met zijn stem en zijn vertrouwen ervandoor gaat. Als de kandidaat niet tekent, zal die van de lijst worden afgevoerd.”


Klokslag 12.00 uur wordt de VHP-delegatie ontvangen. 

Santokhi legt kort uit waarom men op de VHP zou moeten stemmen. Met de oranje partij in de regering kan het land uit de crisis gehaald en gestabiliseerd worden, geeft hij aan. In het wederopbouwplan zijn er 6 prioriteiten: de financiën, gezondheid, onderwijs, veiligheid, productie en buitenlandse investeringen. De VHP wil ook de wet op politieke partijen aanpassen “zodat alle behaalde zetels uit de verkiezingen zullen toebehoren aan de politieke partijen en niet aan de volksvertegenwoordigers.”  Ook de Terugroepwet zal worden aangepast. Overlopers moeten gemakkelijker teruggeroepen kunnen worden. “Maar dat moet nog allemaal gebeuren, het enige wat wij nu hebben is een contract.”

René Gompers
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April