Finabank wil strafrechtelijk onderzoek tegen Van Trikt
14 Mar 2020, 03:42
foto


De Finabank NV heeft vrijdag een verzoekschrift ingediend bij het Openbaar Ministerie (OM) om onderzoek naar de door de bank toevertrouwde vreemde valuta kasreservemiddelen aan de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Het geld is onrechtmatig gebruikt. De bank vraagt het OM voor een strafrechtelijk onderzoek tegen de ex-govenor Robert van Trikt. Hij is vanaf 6 februari in verzekering gesteld voor malversaties, witwassen en wurgcontracten. 

De Finabank is de eerste bank die om een strafrechtelijk onderzoek vraagt naar de moederbank en de ex-governor. Vernomen wordt dat het ingediende verzoek een lijvig document is met tal van klachten tegen Van Trikt, die de directe verantwoordelijke was. De overige banken hebben nog geen strafklacht ingediend voor onderzoek naar hun specifiek aandeel binnen de gebruikte US$ 100 miljoen vreemde valuta kasreserve van de handelsbanken.

Eerder verklaarden Eblein Frangie, voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging tevens CEO van de Finabank, en Rafiek Sheoradj Panday penningmeester tevens CEO van de Hakrinbank in het programma Welingelichte Kringen op 16 februari 2020 op Radio ABC, dat banken nagaan of zij individueel een strafklacht zullen indienen tegen Van Trikt. Hij heeft zich als governor niet gehouden aan het voorschrift dat door hem uitgevaardigd was over de kasreserve. Deze mocht niet worden aangewend voor importen of interventies. Finabank zal in elk geval een strafklacht indienen, kondigde Frangie toen al aan. 

Vanaf 26 januari is de SBV bezig de overgebleven US$ 330 miljoen aan kasreserve te ringfencen en te onderhandelen over een terugbetaalcontract voor de gebruikte US$ 97 miljoen termijndeposito. Starnieuws verneemt dat de CBvS een vrijwaringsclausule in het contract wil hebben. Niemand van de CBvS, de leiding en de raad van commissarissen, mag civielrechtelijk noch strafrechtelijk worden vervolgd. Intussen is het ringfencecontract getekend, maar de terugbetaling is nog niet in orde. 

Over het oneigenlijk gebruiken van de vreemde valuta kasreserve van de handelsbanken hebben eerder activiste Xaviera Jessurun en de politieke partij DA'91 een verzoekschrift ingediend voor een strafrechtelijk onderzoek, maar dan tegen minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. 

De partij Strei! ging een stapje verder in haar verzoekschrift en heeft meerdere strafbare feiten aangehaald, waaronder verduistering van geld of geldwaardig papier, diefstal, statutair verboden transacties, vervalsing van bescheiden, bewijsstukken, aannemen van giften of beloften, dwang van ambtenaren en ongeoorloofde verrijking. Het OM heeft deze strafklachten al in behandeling genomen.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April