Fed zal voorlopig geen cash-dollars meer leveren aan CBvS
27 Feb 2020, 04:39
foto


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) kan voorlopig geen cash-dollars meer invoeren via de Federal Reserve Bank New York (Fed). De Centrale Bank van de Verenigde Staten van Amerika heeft deze faciliteit aangehouden. Starnieuws verneemt dat de CBvS zich niet gehouden heeft aan de strenge voorwaarden die waren gesteld. De dollars zijn bij cambio's, waaronder die van Chotelal (City Cambio), terechtgekomen. De Fed is ontstemd over dat door zich niet te houden aan de voorwaarden het gevaar ontstaat van money laundering. 

Deze mijlpaal om via Fed dollars in te voeren, was na vijf maanden intensief werken beklonken door een team onder leiding van de toenmalige governor Robert van Trikt. De CBvS had de strenge toets doorstaan, waardoor de Fed de contante dollars beschikbaar heeft gesteld. Aangezien Suriname sinds de inbeslagname van de 19.5 miljoen euro in april 2018 door Nederland geen cash dollars kon binnenbrengen, was er een enorme schaarste ontstaan. De dollars binnenhalen via de Fed was een enorme doorbraak, maar daar is nu een kink in de kabel gekomen. CBvS heeft de Fed knollen voor citroenen verkocht. Voorlopig kan er niet giraal geld overgemaakt worden naar de Fed om cash dollars te kunnen importeren.

Deze maatregel komt op een moment waar er al een enorme schaarste is aan contante US-dollars. Governor Maurice Roemer zal opnieuw moeten onderhandelen met de Fed om deze faciliteit weer mogelijk te maken. Dat zal nogal wat voeten in de aarde hebben, gezien het feit dat de dollars in verkeerde handen terecht zijn gekomen. De cash-dollars moesten via de commerciële banken worden verstrekt en niet via cambio's. Vandaar dat er nooit een antwoord op is gekomen "hoe Chotelal aan de dollars kwam". Voor het beantwoorden van deze vraag verwees Van Trikt naar president Desi Bouterse. 

De CBvS heeft een eerste zending US-dollars in september vorig jaar ontvangen van de Fed. Het was een primeur voor Suriname, omdat dit de eerste maal is dat de CBvS rechtstreeks door de Fed van cash US-dollars is voorzien. Daarna zijn er regelmatig US-dollars ingevoerd. Deze Banknote Trading Agreement van de CBvS met de Fed is nu op de helling. 
Advertenties

Saturday 22 June
Friday 21 June
Thursday 20 June