Column: Visitekaartje
20 Feb, 00:59
foto
Ruim een week na de bekroning van de kampioen, prijkt deze banner nog op de website van de szvb


Het zal u wel bekend zijn dat de zaalvoetbalkampioen reeds gekroond is. Of misschien ook niet. Er is zo weinig bekendheid aan gegeven via de traditionele media, dus kan het ook dat velen er niets van hebben meegekregen. Daags nadat het mij ter ore kwam, besloot ik de website van de Surinaamse Zaalvoetbalbond (SZVB) te bezoeken, in de hoop foto’s of beelden te zien van de prijsuitreiking. Wat ik zag heeft me zodanig verbijsterd, dat ik het maar niet van me kon afzetten. Op woensdag 19 februari prijkte nog steeds een banner van de play-offs op de homepage en verder ook nog uitslagen van 11 februari. Nergens op de website staat vermeld dat de kampioen reeds bekend is. Dit houdt in dat de website langer dan een week niet bewerkt is en dat is op zijn zachtst gezegd: onacceptabel. Ik weet niet wie verantwoordelijk is voor deze blunder, maar het bestuur moet er zo gauw mogelijk wat aan doen.

Een schrale troost voor de gasten bij de SZVB is, dat zij niet de enige organisatie hier te lande zijn, die het niet nauw neemt met het bijwerken van hun website. Sportorganisaties beseffen niet of nog te weinig dat de website hun visitekaartje is voor zowel lokale als internationale bezoekers. Door een kijkje te nemen op de website, kan je weten als je een organisatie al dan niet serieus moet nemen. De informatie op de website van een zichzelf respecterende organisatie moet altijd up to date zijn. Dat houdt in dat de website minimaal eenmaal per dag en in voorkomende gevallen zelfs meerdere keren per dag bewerkt moet worden. Zo iets belangrijks als de bekroning van de kampioen, moet zo snel als mogelijk op de website gebracht worden! Dat oude informatie zo lang blijft staan, geeft aan dat de website geen prioriteit heeft, maar meer een soort van statussymbool is voor de bestuurders. Als er gevraagd wordt: heb je een website? Dan kan uit volle borst ja geantwoord worden, maar niet dat men het belang van een website echt beseft.

Dit voorval is geen incident, het is eerder de cultuur van sportorganisaties in Suriname, want ook op de website van de Surinaamse Voetbal Bond ben je gauw uitgekeken. Sommige bonden hebben geen website, maar wel een Facebookpagina, die ook niet optimaal word bijgewerkt. Het wordt tijd dat bestuurders beseffen hoe belangrijk het is om actuele informatie over hun organisatie te publiceren. In de aanloop naar een profleague zal ook het onderhoud van de website hoge prioriteit moeten genieten.

Niet alleen bonden, maar ook lidverenigingen van de verschillende bonden zouden een eigen website moeten hebben, zodat geïnteresseerden niet per se hoeven te mailen of bellen om informatie in te winnen. Hoewel een website veel meer mogelijkheden biedt om een organisatie te belichten, zou gezien de precaire financiële situatie een goed onderhouden Facebookpagina ook wel voldoen.

Mireille Hoepel

Saturday 28 March
Friday 27 March
Thursday 26 March