Medici luiden wederom de alarmbel over de zorgsector
De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) ziet zich genoodzaakt wederom aan de alarmbel te trekken. “De zorg ligt op de intensive care,” zegt voorzitter Pieter Voigt. Dit komt door het gedrag van het Staatsziekenfonds (SZF) dat moeilijk, bij mondjesmaat, laat of helemaal niet betaalt wat het verschuldigd is aan de ziekenhuizen; SRD 300 miljoen. In plaats daarvan investeert het SZF in andere projecten die dezelfde diensten en zorg aanbiedt en het benodigde personeel bij de ziekenhuizen haalt die zelf al met een tekort zitten. Zij vrezen ook dat de nieuwe Zorgwet die zal maken dat SZF de enige zorgverzekeraar wordt in Suriname, nog dit jaar doorgedrukt zal worden.
Het bestuur van de VMS heeft op een persconferentie zaterdag aangegeven in hoeveel problemen de ziekenhuizen zitten. Schulden bij derden, zoals leveranciers van goederen, kunnen niet aangezuiverd worden. Er ontstaan tekorten in de medicijnvoorraad en medische verbruiksartikelen. Het onderhoud raakt ook behoorlijk achter. Ziekenhuispersoneel trekt in grote getale weg. Het is zo erg dat er bepaalde afdelingen worden gesloten. Verschillende VMS-leden hebben aan de hand van alledaagse voorbeelden uit hun praktijk aangegeven hoe moeilijk het is om te werken. Zij worden ook geconfronteerd met patiënten die geen voorgeschreven medicijnen innemen. De patiënten geven aan dat ze niet kunnen bijbetalen voor de medicijnen, ze zijn wel verzekerd.

VMS-voorzitter Pieter Voigt tijdens een vandaag gehouden persconferentie.
Ondertussen is het SZF, dat voor 80 procent het verzekeringsbestand in handen heeft, bezig zijn werkveld te verruimen. Het opent apotheken, dialysecentra, laboratoria, huisartsenpoli’s, koopt gebouwen en bedrijven op, schaft dure apparatuur aan. Dat allemaal tegen zijn eigen statuten in, geeft Voigt aan. Ook wordt er personeel bij ziekenhuizen en andere instellingen aangetrokken. Met een beter salaris, hulp met huishuur of aankoop van een woning. "Het SZF is dus ook een bank geworden,” merkt Voigt op. De VMS krijgt het gevoel dat het SZF opzettelijk de gezondheidszorg aan het afbreken is, meent Ildemar Fakkel, ondervoorzitter van de sectie Specialisten. SZF betaalt niet maar trekt alles wat de gezondheidszorg moet verbeteren, naar zich toe. Verschillende leden merken op dat het SZF ‘maffiagedrag’ vertoont: de instanties worden langzaam uitgeperst om dan overgenomen te worden.
De medici vrezen dat de aanname van de nieuwe Zorgwet “die op Cubaanse leest is geschoeid” voor nog meer problemen gaat zorgen. Dan wordt iedereen verplicht zich door SZF te laten verzekeren, geeft Ilse Theunissen, jurist van de VMS aan. Voor zorg en diensten gaat men alleen terecht kunnen zijn bij plekken en personen die door het SZF zijn aangewezen. Er komt een speciale premie die door iedereen betaalt gaat worden. De gelden zullen ook beheerd worden door SZF. Maar de zorgverzekeraar is nu al niet transparant, geven de medici aan. Op den duur zal elke arts en specialist in dienst zijn van de Staat. De leden laten optekenen dat de wet vóór mei aangenomen zal worden “misschien al in april.” De praktijk wijst ook uit dat alle wetten die zo haastig zijn aangenomen door de coalitie problematisch blijken te zijn, geven de leden mee.
De VMS praat niet meer met het SZF. De ervaring leert dat gesprekken en overeenkomsten tot niets leiden. Zelfs opdrachten van de president om uitvoering te geven aan afspraken, lapt SZF aan zijn laars, stellen de medici. De VMS wil dat de SZF-leiding vervangen wordt en dat het beleid omgebogen wordt. De investeringen blijken in de praktijk ook niet goed te werken ondanks de ‘hossana berichten’ in de media. De huisartsenpoli’s bijvoorbeeld zijn bedoeld om de toeloop bij de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo te remmen. Maar de meeste mensen blijven naar AZP gaan. Het publiek hoeft vooralsnog niets te vrezen, benadrukken Voigt en Fakkel. Elke patiënt wordt geholpen totdat de noodzaak dwingt om prioriteiten te stellen. De VMS doet maandag ook mee aan de protestactie op het Onafhankelijkheidsplein.
René Gompers
Vandaag
Gisteren
- Vijf verdachten staan terecht voor diefstal; één ontsnapt uit cellenhuis
- Suriname in de schijnwerpers: de tragikomedie van deze week (17)
- Voetganger overlijdt na aanrijding aan Kwattaweg
- Lula: Amerikaanse importheffing onaanvaardbare chantage
- Stiefopa veroordeeld voor verkrachting tiener
- Zunder belicht oprichting en samenstelling Herdenkingscomité
- Dode en zwaargewonde Martin Luther Kingweg
- Veroordeelde moet SRD 284.000 betalen aan benadeelden
- Van der San: Verwijt over paniek zaaien onterecht
- Bewolking, maar ook heel warme perioden
- Noersalim: Suriname loopt kans op visexportverbod naar EU
- Misiekaba hekelt 'last-minute benoemingen' door voorganger
- Column: Geen volks- maar partij vertegenwoordigers
- Op de valreep reeks bevorderingen en benoemingen op Justitie en Politie
Eergisteren
- Nieuwe details: Piloot mogelijk oorzaak crash Air India
- Bromfietser beschoten in Leonardo da Vincistraat
- We hebben eigenlijk geen armoedevraagstuk
- Twee aangehouden voor reeks inbraken en bezit drugs
- Regering gaat RVI evalueren; te weinig informatie
- Vastgoedfraude: verdachte stuurde valse documenten via WhatsApp
- Brute overval Calcuttastraat: slachtoffer mishandeld, veel geld en sieraden buitgemaakt
- Territoriaal belastingstelsel voor Suriname
- Er komt absoluut geen kabinet van de 'First Gentleman'
- Pro-Russisch cybernetwerk opgerold
- Onweersbuien in de late nacht
- Staatshoofd Simons: Het pad van verandering is ingeslagen
- Column: Voetbal is ‘Big business’
- Simons pleit voor gezond fiscaal beleid en actieve productie-economie