Twee verzoekschriften over CBvS ingediend bij parket pg
03 Feb 2020, 20:23
foto
Xaviera Jessurun bij het parket van de procureur-generaal. Een vrouw tekent het verzoekschrift dat vanmorgen is ingediend.


De procureur-generaal (pg) heeft twee verzoeken van burgers op zijn bord over onderzoek naar de verdwenen kasreserve van ruim U$ 100 miljoen. Een groep burgers onder leiding van activist Xaviera Jessurun heeft een verzoek ingediend. Ook de politieke organisatie Strei! wil onderzoek. De groep-Jessurun beperkt zich tot minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, terwijl Strei! een onderzoek wil naar verschillende verantwoordelijken rond het gebruiken van het geld van particulieren. Intussen is de procureur-generaal bezig met het officiële strafrechtelijke onderzoek naar ex-governor Robert van Trikt. 

Jessurun zegt aan Starnieuws dat de bezorgde burgers zich gewend hebben tot de pg op basis van artikel Artikel 429 van het Wetboek van Strafrecht. Hierin staat dat de ambtenaar die door misbruik van gezag iemand dwingt iets te doen, niet te doen of te dulden, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren. De minister heeft volgens de burgers zijn functie als ambtsdrager misbruikt om de governor van de Centrale Bank van Suriname gedwongen de kasreserves te gebruiken voor andere doeleinden dan waarvoor deze waren bestemd. Deze handelingen hebben het algemeen belang geschaad. Daarom wordt de pg gevraagd een onderzoek in te stellen. Jessurun zegt dat hiermee een signaal wordt gegeven en dat er geloof is in de rechterlijke macht. 


Angelic del Castilho, voorzitter van DA'91, ondersteunt het verzoekschrift van verontruste burgers. 

Angelic del Castilho, DA’91 voorzitter,  heeft de strafklacht tegen minister Hoefdraad medeondertekend. "De partij is overtuigd dat alle burgers verenigd moeten worden in de strijd tegen politiek gestuurde beroving van onze Surinaamse samenleving," zegt de politieke organisatie. In het wekelijks radioprogramma van de partij, 'Op weg naar de Nieuwe Republiek', riep Del Castilho zondag ook de samenleving op om alert te zijn en gereed zich te houden voor het afgeven van een hard en duidelijk signaal naar de regering-Bouterse dat de verdere vernietiging van de samenleving niet ongestraft zal blijven. 



Strei! verzoekschrift 
Het verzoekschrift van Strei! is ondertekend door voorzitter Maisha Neus. Diverse strafbare feiten worden opgesomd, waaronder verduistering geld of geldwaardig papier, diefstal, statutair verboden transacties, vervalsing van bescheiden, bewijsstukken, aannemen van giften of beloften, dwang van ambtenaren en ongeoorloofde verrijking. Diverse punten zijn aangehaald op grond waarvan de pg wordt gevraagd om een onderzoek. 

Interpellatievoorstellen zijn volgens Strei! een goede stap, maar gaat veel te lang duren en leidt tot een afwachtende houding welke niet op zijn plaats is. Hiermee kan de rechtsstaatgedachte in Suriname een forse deuk oplopen, in het bijzonder wanneer achteraf vast zou komen te staan dat één of meer hoge ambtenaren ambtsmisdrijven pleegden omdat zij wellicht op de hoogte waren van de gang van zaken.  Genoemd worden onder andere Desi Bouterse, Ashwin Adhin, Robert van Trikt, Gillmore Hoefdraad en Eblein Frangie. Volgens Strei! moest toezicht van de regering voorkomen worden. Waarom is dit niet gebeurd? vraagt de politieke organisatie zich af. 
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April