Brazilië geeft fiat Amerikaanse deportatie van Brazilianen
24 Jan, 04:41
foto
Mexico kampt aan zijn Amerikaanse grens met een toenemend aantal migranten die de VS willen binnengaan. Ook honderden Brazilianen zitten onder de migranten.


De Amerikaanse regering zal vrijdag, vandaag, een vliegtuig vol Brazilianen deporteren. Het is de tweede soortgelijke gecharterde vlucht sinds oktober om een ​​toenemend aantal migranten terug te brengen, die illegaal de Verenigde Staten proberen binnen te komen vanuit Mexico.

De vlucht vanuit El Paso zal zaterdagochtend vroeg in Belo Horizonte in centraal Brazilië aankomen, zei het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan Reuters. De oktobervlucht had 70 gedeporteerden aan boord.

De twee deportatievluchten in oktober en deze week zijn voor het eerst geautoriseerd door Brazilië sinds 2006 en markeren een beleidswijziging door president Jair Bolsonaro die nauwere banden heeft gezocht met de Trump-regering, zeiden twee Braziliaanse functionarissen op voorwaarde van anonimiteit.

Brazilië heeft eerder geweigerd massale deportaties van de Verenigde Staten te ontvangen en staat deze uitzettingen toe om het beleid van president Donald Trump te helpen om deportaties van illegale migranten aan de Mexicaanse grens te versnellen, zeiden ze. Het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat de Braziliaanse regering op de hoogte is gesteld van de repatriëring van Braziliaanse onderdanen die niet tot de Verenigde Staten zijn toegelaten.

"Wat kunnen we anders doen? Ze worden vastgehouden aan de grens en kunnen de Verenigde Staten niet binnenkomen. We moeten ze naar huis brengen," vertelde een derde functionaris aan Reuters toen hem werd gevraagd naar de deportaties.

Trump heeft vermindering van legale en illegale immigratie centraal gesteld in zijn presidentschap en zijn herverkiezingscampagne in 2020. Zijn administratie heeft een aantal ingrijpende beleidsmaatregelen uitgevaardigd om de toegang tot Amerikaans asiel aan de grens van Mexico te beperken. De Amerikaanse regering heeft toegezegd om deportaties van migranten die illegaal in de Verenigde Staten wonen, op te voeren.

Matthew Albence, waarnemend directeur van de Amerikaanse immigratie- en douanehandhaving, die deportatievluchten coördineert, zei dat grotere vluchten efficiënter waren, maar gaf geen details over de vlucht die vrijdag naar Brazilië zou vertrekken. "We kunnen 70 mensen in een vliegtuig zetten en ze allemaal in één keer uitzetten, in tegenstelling tot 70 individuele mensen die vliegen," zei Albence tijdens een interview op het hoofdkantoor van het agentschap in Washington. "Dat is zeker een stuk goedkoper en efficiënter."

Het aantal Brazilianen dat door het Amerikaanse immigratie- en douaneagentschap (ICE) aan de grens tussen de VS en Mexico is gearresteerd, is in 2019 gestegen tot 17.900, een meer dan tienvoudige toename ten opzichte van het voorgaande jaar, volgens de Amerikaanse regering.

Braziliaanse diplomaten geloven dat deze toename te wijten was aan Brazilianen die in de Verenigde Staten wilden wonen, anticiperend op strengere regels voor visa onder Trump en die besloten vanuit Mexico binnen te komen. De twee Braziliaanse overheidsbronnen vertelden Reuters dat Braziliaanse diplomaten werd verteld geen obstakels in de weg te leggen voor de deportatie van Brazilianen in de VS, omdat dat de nauwere banden met Washington zou kunnen schaden.

Volgens Braziliaanse functionarissen hebben weinig Brazilianen een geldige reden om asiel aan te vragen, omdat het land noch in oorlog is, noch als gevaarlijk wordt beschouwd. De toename van Brazilianen die aan de Amerikaans-Mexicaanse-grens aankomen en asiel zoeken, heeft het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid ertoe gebracht te overwegen Braziliaanse migranten terug te sturen naar Mexico om de hoorzittingen af ​​te wachten in het kader van een nieuwe Trump-administratieprogramma dat momenteel alleen van toepassing is op Spaans sprekenden. De Trump-regering heeft naar verluidt ook de mogelijkheid onderzocht om Braziliaanse asielzoekers naar andere landen te sturen.
Advertenties

Sunday 16 February
Saturday 15 February
Friday 14 February