Kanhai: Bouterse hoeft niet te verschijnen op 31 maart
23 Jan, 04:04
foto
Raadsman Irvin Kanhai noemt het 8 decemberproces 'oneigenlijk'. Hij zal tijdens de behandeling van het verzet ook ingaan op het vonnis. (Foto: Raoul Lith)


Irvin Kanhai, raadsman van Desi Bouterse, vindt dat zijn cliënt niet in persoon hoeft te verschijnen op 31 maart, wanneer de inhoudelijke behandeling plaatsvindt van de verzet-zaak in het 8 december strafproces. De president van de Krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor heeft op de recordzitting van zes minuten woensdag Bouterse gezegd dat de zaak wordt uitgesteld en dat hij aanwezig moet zijn. 

Aanvankelijk werd gedacht dat de zitting ongeveer 25 minuten kon duren, omdat Bouterse de gelegenheid zou krijgen om te motiveren waarom hij verzet tegen het vonnis heeft ingesteld. Hij is in eerste aanleg door de Krijgsraad veroordeeld tot 20 jaar cel voor medeplegen van moord op vijftien mannen op 8 december 1982. Rechter Rewita Chatterpal die deel uitmaakt van de Krijgsraad en het eerste vonnis mede heeft gewezen, was verhinderd. In haar plaats zat aan rechter Anand Charan. 

Auditeur-militair Roy Elgin, die 20 jaar geëist had, is intussen ook met pensioen, maar dat maakt verder niets uit voor het proces, aangezien het Openbaar Ministerie vertegenwoordigd was. De verzet-zaak is wel aangevangen, maar moet inhoudelijk nog beginnen. Kanhai heeft reeds aangekondigd dat hij excepties zal opwerpen. Het voorbehoud is al gemaakt. Hij wil nog niks zeggen welke excepties hij zal opwerpen, want het gaat om een verrassingseffect, reageert hij gepikeerd op vragen van journalisten. 

De schorsing van het verstek-vonnis is bevestigd op de zitting door de Krijgsraad. Het vonnis kan niet uitgevoerd worden zolang deze zaak loopt en geen uitspraak is gekomen. Kanhai kan nog niet zeggen of Bouterse aanwezig zal zijn op de volgende zitting. Hij gaat dat later met zijn cliënt bespreken of hij wil komen. "Hij hoeft niet meer te komen, want de verzetprocedure is reeds op gang gekomen", stelt Kanhai. Zijn collega, Hugo Essed, is het hier niet mee eens. Volgens hem moet Bouterse wel lijfelijk aanwezig zijn. Kanhai herhaalde opnieuw dat Bouterse nu de status van verdachte heeft, doordat de zaak opnieuw wordt behandeld. "Hij heeft ook een dagvaarding gekregen. Een dagvaarding geef je niet aan een veroordeelde, maar aan een verdachte", voert de raadsman aan. 
Advertenties

Sunday 16 February
Saturday 15 February
Friday 14 February