Caricom-voorzitter: Poging om deze regio te verdelen
22 Jan, 04:41
foto
Caricom-voorzitter en premier van Barbados, Mia Mottley.


Steeds meer Caribische landen scharen zich achter het standpunt van Caricom-voorzitter premier Mia Mottley van Barbados om geen vertegenwoordiger te sturen naar de ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo in Jamaica. Na Trinidad en Tobago steunt ook Antigua en Barbuda de opstelling van Mottley. Suriname is ook niet uitgenodigd voor de bespreking in Kingston, Jamaica.

"We zijn een groot voorstander van en identificeren ons met de gevoelens van de Caricom-voorzitter, premier Mottley van Barbados. Als regering staan ​​wij achter dit standpunt," zei minister van Buitenlandse Zaken E.P Chet Greene van Antigua en Barbuda in een verklaring.

Vorig weekend zei premier Mottley tijdens een ceremonie ter ere van de voormalige premier en regionalist van het eiland, wijlen Errol Barrow, "als voorzitter van Caricom kan ik onmogelijk afspreken dat mijn minister van Buitenlandse Zaken een ontmoeting met iemand moet bijwonen waarvoor leden van Caricom niet zijn uitgenodigd. Als sommigen worden uitgenodigd en niet allemaal, dan is het een poging om deze regio te verdelen".

Keith Rowley, de premier van Trinidad en Tobago, gaf maandag laat ook een verklaring af waarin hij het standpunt van Mottley ondersteunde en zei dat zij de “volledige steun van de regering en de mensen van Trinidad en Tobago had bij het uiteenzetten van onze principes en visie op Caribische eenheid." Hij voegde eraan toe: "In de verwachting van Caribische eenheid spreekt de premier van Barbados voor Trinidad en Tobago."

Pompeo, die verschillende landen in Latijns-Amerika bezoekt, zei dat zijn tweedaagse bezoek aan Kingston hem de mogelijkheid zal bieden om "veel Caribische leiders te ontmoeten om te bespreken hoe we allemaal kunnen samenwerken om onze gemeenschappelijke democratische waarden en welvaart voor al onze mensen te stimuleren.". Hij voegde eraan toe "ik kijk uit naar een fantastische reeks vergaderingen".

Pompeo zei dat hij ook zou deelnemen aan een rondetafelgesprek met de ministers van Buitenlandse Zaken van Bahama's, Belize, Dominicaanse Republiek, Haïti, St. Kitts en Nevis, en St. Lucia. Een ander probleem dat op tafel ligt, is de huidige situatie in Venezuela, waarbij Washington de inspanningen blijft leiden om president Nicolas Maduro uit zijn ambt in het Zuid-Amerikaanse land te verwijderen ter ondersteuning van oppositieleider Juan Guaido.

Op hun top in St. Lucia afgelopen juli kwamen de Caricom-leiders overeen hun positie van niet-inmenging en niet-interventie in de binnenlandse aangelegenheden van Venezuela te handhaven. Ze kwamen ook overeen dat "de bemiddelingsgerelateerde activiteiten zouden worden voortgezet door de premiers van St. Kitts en Nevis, Barbados en Trinidad en Tobago".

Het bezoek van Pompeo komt een jaar nadat de premier van Jamaica, Andrew Holness, samen met de leiders van St. Lucia, Haïti, de Dominicaanse Republiek en de Bahama's Trump ontmoette in zijn Mar-A-Lago Resort in Florida. Trump had investeringen toegezegd in een zeldzame ontmoeting met de vijf Caribische leiders die de kant van de Verenigde Staten kozen om de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido te steunen als staatshoofd.

De naties braken van andere leden van Caricom in hun steun aan Guaido. De organisatie had officieel gepleit voor gesprekken tussen president Nicolas Maduro en Guaido, en de meeste leden hadden resoluties van de Organisatie van Amerikaanse Staten die Guaido steunden, verworpen. Pompeo ontmoette Guaido in Colombia en zei dat de Verenigde Staten "bereid is om samen met president Guaido en de goede mensen van Venezuela te werken aan democratie."

Ondertussen zei de ambassadeur van Barbados bij Caricom, David Comissiong, ter ondersteuning van het standpunt van Bridgetown, dat Mottley het juiste standpunt innam door te stellen dat als alle Caricom-lidstaten niet werden uitgenodigd, Barbados geen uitnodiging kon aanvaarden om deel te nemen. Hij zei dat Barbados geen vijandigheid of gebrek aan respect toonde aan iemand, maar gewoon een leiderschapsplicht vervulde in het algemeen beste belang van Caricom.

"De heer Trump heeft vorig jaar een soortgelijke stunt uitgehaald door vier speciaal geselecteerde Caricom-premiers uit te nodigen op het privé-eigendom van Trump in Florida, tot grote ergernis en achterdocht van verschillende andere leiders en regeringen van Caricom. Een kwelling en achterdocht die zich manifesteerden in verschillende beschuldigende openbare verklaringen," zei hij.

Comissiong zei dat niemand mag verwachten dat Barbados, dat is belast met de verantwoordelijkheid voor de bescherming van de belangen van de organisatie, zich bij Pompeo en zes door de VS geselecteerde Caricom-landen zal aansluiten bij een herhaling van een scenario die al ongezond leed, verdeeldheid, vermoedens en spanningen in de regionale organisatie heeft veroorzaakt. "En vooral wanneer de heer Pompeo en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken al duidelijk hebben gemaakt welke agenda ze zullen volgen in het Caribisch gebied met betrekking tot Luis Almagro/OAS, Venezuela, Cuba, Nicaragua, enz.", merkte hij op. "Eén van de fundamentele missies van Caricom is om krachtige wereldlanden niet als afzonderlijke kleine eilandstaten te behandelen, maar als een verenigd, collectief van 15 landen."

“Door dit te doen, smeden we onszelf in een veel sterkere onderhandelingseenheid en zijn we beter in staat om de druk te weerstaan ​​die veel grote landen uitoefenen wanneer ze hun buitenlandse zaken regelen. Daarom moeten we in Caricom altijd streven naar eenheid en collectieve actie," voegde hij eraan toe.

De minister van Buitenlandse Zaken van St. Kitts-Nevis, Mark Brantley, zei dat de federatie met twee eilanden de beweging van Washington om sommige regionale landen voor de bijeenkomst uit te nodigen, niet beschouwt als een middel om de 15-koppige regionale integratiebeweging te verdelen.
Advertenties

Sunday 16 February
Saturday 15 February
Friday 14 February