DOE roept op om armoede in gezinnen te bestrijden
14 May 2011, 03:00
foto


De politieke partij DOE, wijst in een verklaring erop dat bestrijding van armoede centraal staat op de Internationale Dag van het Gezin, op zondag 15 mei. Het is volgens DOE goed om de uitspraken van president Desi Bouterse, gedaan in De Nationale Assemblee dinsdag te benadrukken. Met grote voortvarendheid heeft het staatshoofd aangegeven dat armoedebestrijding zal worden aangepakt. Dit jaar nog zal gestart worden met de uitvoering van een programma gefinancierd door de IDB en gericht op lange termijn armoedebestrijding.

Gezinnen die voldoen aan bepaalde voorwaarden zullen in aanmerking komen voor financiële ondersteuning. Dit programma zal worden uitgevoerd door het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting in samenwerking met anderen. De president stelt dat in de afgelopen maanden gewerkt is aan de voorbereidingen van projecten met betrekking tot armoedebestrijding.

Druk op portemonnee
DOE benadrukt echter wel, dat Suriname recentelijk geconfronteerd is met maatregelen van de overheid die de druk op de portemonnee enorm verhogen. Het is daarom van belang dat arme gezinnen zo spoedig mogelijk geholpen worden, vanwege de hoge nood waarin men verkeert.

DOE wijst er op dat er veel gezinnen zijn die het met betrekkelijk weinig middelen moeten doen. Soms beschikt men niet eens over een goede woning. Veel Surinamers moesten door de binnenlandse oorlog naar Paramaribo en Wanica vluchten terwijl er geen goede opvang was geregeld. Velen van hen hebben geleden en lijden nog steeds onder de mensonterende omstandigheden waarin zij terecht kwamen.

Het aantal woningzoekenden is enorm. Velen moeten verplicht met drie, soms zelfs vier generaties bij elkaar wonen. Situaties als de Apollohal te Pontbuiten waar mensen reeds jaren lang in een concentratie van somberheid leven, zijn vaker in beeld gebracht.

Kinderen verliezers
De groep gezinnen wiens woning is afgebrand en goede huisvesting moeten ontberen is een andere categorie. Daarnaast schijnt het verlenen van directe en daadwerkelijke hulp vanuit overheidsinstanties aan deze groep nauwelijks aanwezig. Bij het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting is men bereid te helpen, maar de bureaucratische rompslomp maakt dat pas weken na zo een afschuwelijke gebeurtenis, slachtoffers enige financiële steun in handen krijgen.

In al deze gevallen zijn kinderen de grootste verliezers. Zij zijn de meest kwetsbaren en lijden hierdoor het meest. Dit noopt ons als natie tot daadwerkelijk handelen. We kunnen niet blijven toezien hoe onze kinderen mede vanwege eerder genoemde situaties dreigen ten onder te gaan. De gevolgen van deze problemen zijn vaak niet te overzien: schoolachterstand of vroege schooluitval, analfabetisme, slechte gezondheid, jeugdcriminaliteit, onhandelbaar gedrag. Voor gezinnen leidt dit tot: sociaal isolement, veel schulden, gebrek aan voldoende - en vooral - goed eten.

Uiteraard zijn er ook gezinnen die in armoede leven vanwege verkeerd gemaakte keuzen of omdat men niet heeft leren budgetteren. Ook hier ligt een taak om onze bevolking toe te rusten.
DOE vindt dat de wijze waarop met armoede in een land wordt omgegaan, een indicatie is van het moreel gehalte van haar leiders. Laat 15 mei 2011, de Internationale dag van het gezin, en nog meer het thema voor deze dag, beleidsmakers, NGO’s, vakbonden, religieuze organisaties en het bedrijfsleven stimuleren de handen ineen slaan om ook in dit opzicht het goede voor Suriname en haar bevolking te doen. Stand up and take action!




Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May