Assuria investeert US$ 15 miljoen in hypermodern pand
28 Dec 2019, 00:00
foto
Het Assuria Hermitage High-Rise is officieel in gebruik genomen vrijdag. Er is US$ 15 miljoen geïnvesteerd door de verzekeringsmaatschappij. (Foto's: René Gompers)


Zonder bombarie, heel nuchter en met enkele gebeden is Surinames hoogste gebouw, de Assuria Hermitage High-Rise (AHH), vrijdag officieel geopend. Het is een honderd procent Surinaams project wordt er benadrukt. “Hier staat een investering van US$ 15 miljoen,” geeft hoofddirecteur Armand Achaibersingh aan. “We zijn er trots op dat dit project een initiatief is geweest van Surinamers, maar meer nog dat het door Surinaamse bedrijven is gerealiseerd. Hier staat het bewijs dat als we de handen ineen slaan we tot grote hoogten kunnen komen.” De investering is voor een belangrijk deel gefinancierd uit de verkoop van bestaand onroerend goed. 

Het hypermoderne gebouw is 56 meters hoog, bestaat uit tien etages en is de eerste met een Building Management System. Er zijn systemen in verwerkt waarbij onder andere regenwater hergebruikt kan worden en elektriciteit efficiënt gereguleerd wordt. Met AHH is een droom van de ‘Assurianen’ in vervulling gegaan geven Achaibersingh en president commissaris Jim Healey aan. Assuria, die op drie adressen opereert, is heel lang op zoek geweest naar die ene plek om al de ‘Assurianen’ onder te brengen. Het gebouw moest voldoen aan enkele esthetische eisen: een uitstraling die samengaat met het merk Assuria, het moest fris, vernieuwend en van heel ver opvallend zijn, het moest een landmark in Paramaribo-zuid zijn.  

Het ontwerp van Architectenbureau ABT en FIRM Engineering NV heeft voldaan aan de eisen van Assuria. Firm Engineering was ook belast met de directievoering. Het gebouw valt van ver al op, van dichtbij is het nog meer bewonderenswaardig. “Inderdaad is er een verhaal achter het ontwerp van het gebouw,” geeft Guido Koorndijk van Firm Engineering aan. “Het is geïnspireerd door de film Wan Pipel, een scene van een tocht op de rivier in het binnenland. Het onderste deel van het gebouw heeft de vorm van een korjaal, de zijkanten van het gebouw, waar de liften lopen, symboliseert de koelatiki, een staf waarmee de koelaman zijn korjaal door de rivier loodst. De voor- en achterkant van het gebouw heeft de vorm van een pagaai.” 

Achaibersingh zegt dat het ontwerp helemaal past bij Assuria. “De koelaman met zijn koelatiki en pagaai staan symbool voor zekerheid in woelige tijden, dezelfde associatie met het merk Assuria: zeker is zeker.” De Assuria highrise heeft genoeg ruimte voor ‘niet-Assurianen’ en zal ook toegankelijk zijn voor het grotere publiek. Units zullen worden verhuurd, er komt een koffie corner en een restaurant; er is een multifunctionele zaal voor 750 personen. AHH heeft ook een schouwburg. Zaterdag worden daar grote klanten en speciale genodigden getrakteerd op een show van Jörgen Raymann. 

René Gompers
Advertenties