Diamanten bruidspaar Setrodipo trots op mijlpaal
13 Dec, 22:52
foto
Emmy en Jatelan Setrodipo en achter hen vlnr Janssen, Nelson en Lensen. (Foto: Jair Setrodipo)


Emmy Djainah Djairin en Jatelan Setrodipo delen al 60 jaren lief en leed met elkaar en hebben gisteren dit heuglijk feit met de familie gevierd. Adjunct-districtssecretaris Liana Bouterse heeft het diamanten echtpaar een enveloppe namens het kabinet van de president en een bloemstuk van de districtscommissaris van Paramaribo Noord-oost overhandigd. 

“Het is heel bijzonder om ons 60 jaren huwelijk te vieren”, zegt Setrodipo (79) trots aan Starnieuws. Glunderend vertelt hij samen met zijn echtgenote Emmy (75), hoe zij in het huwelijksbootje zijn beland. “Wij hebben ons huwelijk niet onderling geregeld, maar onze ouders hebben het met elkaar afgesproken.” Setrodipo geeft aan dat zijn ouders hem op 18-jarige leeftijd hebben gezegd om zich netjes te gedragen, “want hij zal zijn toekomstige schoonouders ontmoeten”. De jubilaris vervolgt: “ik ben enorm geschrokken en gevraagd wie het zijn en mijn ouders hebben het mij uitgelegd. Vanaf toen keek Emmy mij niet meer aan wanneer we elkaar tegenkwamen, ondanks we daarvoor wel spraken, totdat we op 12 december 1959 officieel man en vrouw waren”.

Setrodipo die nog dagelijks in zijn eigen kleermakerij actief is, heeft vanaf zijn vijftiende als losse arbeider gewerkt op de plantages Rust en Werk, Maasstroom, Mariënburg en Zoelen. Van het spaargeld heeft hij daarna een boot gekocht en is garnalenvisser geworden. In februari 1975 is het gezin naar Paramaribo verhuisd en is Setrodipo zijn kleermakerszaak begonnen. De jubilaris is een fervent sporter geweest, hij hield van roeien maar nog meer van voetballen. In zijn jonge jaren heeft hij gespeeld voor de verenigingen Black Tiger, Sapoejagad, Baltimore en Brantimakka.

Emmy Setrodipo heeft, ondanks goede schoolresultaten, niet de kans gehad om in Paramaribo verder te studeren. In die jaren was dat heel moeilijk voor districtskinderen. Zij heeft de zorg over het gezin op zich genomen en heeft van huis uit gewerkt als modiste. Haar grootste hobby is lekker koken, vooral pejeh bakken. Emmy en Jatelan zijn trouwe moskeegangers en benadrukken dat geduld en een goede verstandhouding de basis vormen voor een gezegend huwelijk.
Het echtpaar is gezegend met vier kinderen (3 jongens en 1 meisje), zeven kleinkinderen en 6 achterkleinkinderen. 

Adjunct districtssecretaris Liana Bouterse is hoofd van het Burger Informatie Centrum (BIC) Paramaribo Noord-oost. Zij zegt aan Starnieuws dat dit jaar al 69 gouden en 36 diamanten jubilerende echtparen zijn bezocht. Zij geeft aan dat BIC van het Centraal Bureau voor Burgerzaken een kennisgeving krijgt waarna contact wordt gemaakt met de jubilarissen, “soms zijn de hoofdpersonen vergeten dat zij al zoveel jaren getrouwd zijn”. Aan de belanghebbenden wordt dan gevraagd of zij interesse hebben in de gebruikelijke enveloppe en of zij bezoek wensen van de districtscommissaris of zijn vertegenwoordiger. “Als ze dat wensen dan komen we langs voor een interview om een rapport op te stellen en op de heuglijke dag gaan wij naar hen toe. Het komt weleens voor dat mensen aangeven geen behoefte te hebben aan de enveloppe en of bezoek en daarvoor tonen wij alle respect” zegt Bouterse. 

Edward Troon

Monday 10 August
Sunday 09 August